EU potražuje od Apple-a porez od trinaest milijardi evra

Evropska komisija izračunala da Apple mora da plati trinaest milijardi evra na ime zaostalih poreza – a zadatak da naplati ovaj porez dat je irskom Ministarstvu finansija. Ovo je najveći porez koju jedna kompanija mora da plati Evropskoj uniji – do sada je rekord držao francuski energetski gigant EDF sa porezom od 1,4 milijarde evra

timcook

Ova odluka nije mogla da prođe bez medijske pažnje, pa je tim povodom Evropska komisija organizovala konferenciju za štampu, na kojoj je ceo slučaj predstavila Margrethe Vestager, komesar Evropske unije.

Ona je istakla da zemlje članice unije ne mogu samostalno da odobravaju poreske olakšice kompanijama, a istragom je utvrđeno da je Irska upravo to radila godinama i tako stavila Apple u povoljniju poziciju u odnosu na konkurenciju.

Naravno, nisu izostale ni reakcije: predstavnici Apple-a su izjavili da će ova odluka uticati na visinu budućih investicija i broj zaposlenih u Evropi, uz opasku da odluka predstavlja prekrajanje Apple-ove istorije u Evropi i da pokazuje da, budući da Apple svuda gde posluje redovno plaća poreze, Evropskoj uniji nije važno kolike poreze Apple plaća nego koja vlada skuplja taj novac. U Apple-u veruju da će odluka biti izmenjena.

Pročitajte i:  Xiaomi izbio na prvo mesto u Evropi po prodaji telefona

Ni Michael Noonan, irski ministar finasija, nije oduševljen ovom odlukom, jer mu ona ne ostavlja mogućnost izbora – tim povodom će tražiti saglasnost Vlade da uloži žalbu.

Evropska komisija prati situaciju sa Apple-ovim porezima u Irskoj od 2014. godine, tako da je ova odluka rezultat trogodišnje istrage.

Izvor: Business Insider UK

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,