EU uklonila Srbiju sa „sive liste” poreskih oaza

Savet ministara Evropske unije uklonio je Srbiju sa evropske „sive liste” poreskih oaza, pošto je utvrđeno da se Srbija usaglasila sa svim obavezama u oblasti poreske saradnje i da je pre roka sprovela sve potrebne reforme kako bi se uskladila sa EU principima dobrog upravljanja porezima.

PCPress.rs Image

U obrazloženju odluke navedeno je da je Srbija 30. avgusta 2019. godine ratifikovala Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), objavljeno je danas na zvaničnom sajtu Saveta Evropske unije. Sa „sive liste” EU, na kojoj su zemlje koje imaju neadekvatne poreske standarde, ali su se obavezale na izmenu propisa u skladu sa zahtevima, uklonjeni su i Mauricijus, Kostarika i Albanija, nakon čega je još oko 30 jurisdikcija ostalo na toj listi. Ministri finansija Evropske unije dogovorili su se i da uklone Ujedinjene Arapske Emirate i Švajcarsku sa liste zemalja koje se smatraju poreskim oazama.

Evropska unija je u decembru 2017. godine izradila „crnu” i „sivu” listu poreskih oaza, nakon što su otkriveni složeni manevri kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze. Mesto na „crnoj listi” za države znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama sa EU. U okviru današnje redovne revizije obe liste, ministri su odlučili da skinu Emirate sa „crne liste” EU na kojoj su jurisdikcije koje ne sarađuju sa EU u vezi sa poreskim pitanjima. Maršalska ostrva su takođe uklonjena sa te liste, na kojoj je još devet jurisdikcija van EU – uglavnom ostrva u Tihom okeanu koja imaju malo finansijskih veza sa EU.

Pročitajte i:  LinkedIn onemogućava alat za ciljane oglase kako bi se uskladio sa pravilima EU

Emirati su uklonjeni sa liste jer su u septembru usvojili nove propise o ofšor strukturama, saopštila je EU. Jurisdikcije koje ostaju na „crnoj listi” su Belize, Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i tri američke teritorije – Američka Samoa, Guam i Američka Devičanska ostrva.

Izvor: Blic

Facebook komentari: