EU vs Apple – Ko će platiti 13 milijardi dolara?

Evropska komisija planira da se žali na presudu Apple-a koji ne mora da plati Irskoj zaostale poreze u iznosu od 13 milijardi evra. Opšti sud Evropske unije presudio je u julu da nije bilo dokaza da je Apple prekršio bilo koje pravilo o porezu koji se tamo plaća.

eu vs apple

Irska nikada nije osporila aranžman

Kako za sada stvari stoje, Irska do sada nije osporila dogovoreni aranžman, ali je Evropska komisija, koja je pokrenula slučaj, tvrdila da je kompaniji Apple omogućeno da izbegne poreze na prihode u Evropskoj Uniji. EU je zbog toga istakla da je glavni prioritet plaćanje tačnog iznosa poreza. Sud je 2016. godine presudio da je Dublin Apple zaista dobio nezakonite poreske olakšice – ali je to poništeno u julu 2020. godine. Apple je ukinuo irski račun za porez u iznosu od 13 milijardi evra.

Evropska komisija je tvrdila da je Irska dozvolila Apple-u da gotovo svu svoju zaradu u EU pripiše irskom sedištu koje je postojalo samo na papiru, izbegavajući tako plaćanje poreza na prihode EU. Zbog toga je Irska uvek govorila da je Apple-ov račun za porez bio u skladu sa njihovim propisima. Izvršna potpredsednica EU i komesarka za konkurenciju Margaret Vestager je izjavila da ako se države članice ponašaju tako da određenim multinacionalnim kompanijama daju poreske olakšice koje nisu dostupne njihovim rivalima, to šteti poštenoj konkurenciji u EU kršeći pravila o državnoj pomoći. EU teži da otkloni rupe u pravilima i osigura transparentnost poslovanja u svim državama članicama.

Pročitajte i:  Osnovni Apple iPad dobija A13 Bionic čip

Za sada je poznato da će EU uložiti žalbu pred viši sud, odnosno pred Evropskim sudom pravde.

Izvor: BBC

Facebook komentari:

Tagovi: