Top50 Glas publike

EU želi da postane klimatski neutralna do 2050. godine

Evropske zemlje već su se obavezale da preduzmu značajne korake kako bi smanjile svoj štetan uticaj na klimu, ali sada postavljaju ambiciozniji cilj. Evropska unija se sada nada da će do 2050. godine postići „klimatski neutralnu“ ekonomiju – to jest, nultu neto emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Strategija bi uključivala širu upotrebu obnovljive energije (80% do 2050. godine), prelazak na električni transport i industriju „dekarbonizacije“.

PCPress.rs Image

Da bi to učinili, potrebna su „značajna dodatna ulaganja“, izjavio je energetski poverenik Maroš Šefčovič. EU procenjuje da bi kontinentu trebalo 175 milijardi evra do 290 milijardi evra godišnje. Međutim, EU je verovala da će na kraju uštedeti novac tako što će smanjiti uvoz fosilnih goriva, poboljšati kvalitet vazduha (time smanjiti troškove zdravstvene zaštite) i poboljšati efikasnost u celom svetu.

Takođe je ukazao na istorijske dokaze da se ekonomski rast i privrženost ekologiji ne isključuju međusobno. Emisije štetnih gasova su pale 22% od 1990. godine, iako je bruto domaći proizvod porastao za 58%, rekao je Šefčovič. On je priznao da vlade ne mogu same da se bave svim investicijama, ali obećavaju podsticaje za privatne kompanije.

Pročitajte i:  Google mora da pruži korisnicima jasne informacije o svojim uslugama

Druga stvar je da li će EU uspeti da postigne svoj cilj. Svaki pojedinačni narod ima svoje primedbe. Nemačka se uglavnom suprotstavljala većim ciljevima smanjenja emisije za automobile, dok je Poljska u velikoj meri zavisila od uglja i verovatno neće prihvatiti napore da ugasi termoelektrane, čak i ako ih zameni solarnim izvorima i snagom vetra. EU se takođe može suočiti sa otporom od strane nacionalističkih lidera, poput mađarskog Viktora Orbana, koji bi mogao da se usprotivi većim promenama u ekonomskoj politici. Cilj je važan početak, ali neke zemlje možda moraju da pokupe krajeve ako drugi odbiju da se promene.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,