Top50 Glas publike

eUprava i PIO odlučili: M4 obrazac odlazi u zaborav

Zahvaljujući saradnji Direkcije za elektronsku upravu i PIO fonda, dokument za utvrđivanje staža osiguranja, zarade i visine uplaćenih doprinosa, državne institucije će razmenjivati između sebe, bez potrebe da ga građani odlaze na šaltere i sami pribavljaju.M4 obrazac eUprava PIO pcpress

Novine koje se odnose na M-4 obrazac biće samo prvi korak ka potpunoj digitalizaciji usluga PIO fonda. Umesto u redovima i pred šalterima građani će, zahvaljujući najavljenoj saradnji, sve usluge koje Fond nudi moći da koriste u potpunosti online – putem Nacionalnog portala eUprava.

Zajedno sa partnerima iz PIO fonda radimo na tome da građani, osim onih koji na tome ne insistiraju, ne dolaze u kontakt sa ovim dokumentom. To, primera radi znači, da roditelji koji žele da upišu dete u vrtić, više neće morati da provode sate i sate pred šalterima u Nemanjinoj ulici, čekajući da im se izda M-4 obrazac. Onog trenutka kada apliciraju za neku od predškolskih ustanova, PIO će ovaj dokument automatski poslati nadležnim institucijama, bez potrebe da roditelji to sami i fizički obave, kao što je to do sada bio slučaj – istakao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Stojanović je potvrdio da će saradnja Direkcije i PIO biti dugoročna i strateška i da za cilj ima potpunu digitalizaciju svih usluga Fonda.
– Postavljanje usluga PIO fonda na Nacionalni portal eUprava nosi brojne benefite, kako građanima, tako i privrednim subjektima. Umesto pred šalterima, oni će moći da u potpunosti online – uz pomoć računara i internet konekcije – obave sve poslove prema PIO, bez čekanja u redovima i bez fizičkog odlaska na šalter – dodao je Stojanović.

Nacionalni portal eUprava dostupan je na adresi www.euprava.gov.rs. Osnovan 2010. godine, danas broji više od 300.000 aktivnih korisnika koji na raspolaganju imaju 550 različitih usluga. eUprava je najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu. Uprkos odsustvu zakona koji regulišu oblast elektronske uprave, kao i manjku finansijskih sredstava, broj gradova i opština, kao i građana i poslovnih subjekata – korisnika Portala, neprekidno raste.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,