BIZIT Seminar

Evolucija Windows operativnog sistema

Kuckamo na prozore zaboravljenih Windowsa ali i nekih novijih kako bi bismo vam predstavili listu najboljih i najgorih verzija ovog Microsoft operativnog sistema. Koliko ste operativnih sistema promenili u svojoj PC karijeri?

Uz dužno poštovanje prema alternativama Windows okruženja kao što su Ubuntu ili (ako preferirate Apple) MacOS, nijedan operativni sistem nije ostavio takav trag kao Microsoftovo čedo – na dobar ili loš način. U vreme kada se PC okruženje neizbežno vezuje za Windows, prisetili smo se verzija ovog operativnog sistema koje su izazvale najviše reakcija kod korisnika.

Evoluciju Prozora je oduvek pratila krajnja opreznost korisnika koji su se često opekli sa bagovitim i nepraktičnim eksperimentima Microsofta. Iz tog razloga je često omiljena Windows verzija bila upravo ona koju su trenutno koristili i dok nisu bili apsolutno prinuđeni nisu apgrejdovali. I dok su razlike između verzija danas više stvar evolucije nego revolucije, i dalje se izdvajaju verzije koje su omiljene i koje odolevaju čak i besplatnim ponudama za nadogradnju.

Predstavljamo vam Windows OS verzije koje su među PC korisnicima izazvale brojne reakcije od oduševljenja do neverovanja da je neko u stanju da napravi takvo nešto i proda ga.

Windows 3.11

Mnogi korisnici svoje Windows iskustvo na PC mogu da hronološki opišu kao DOS-Win3.11-Win95. Nakon godina korišćenja DOS-a i Norton Commandera, stigao je Windows 3 koji je doneo desktop standard sa ikonicama. I dok je za promenu odgovorna verzija 3.1, dodatne mogućnosti koje su došle sa 3.11 verzijom (TCP/IP podrška) donele su ovoj poslednjoj verziji najveću popularnost. Ovaj operativni sistem su mnogi koristili čak i kad je stigao Windows 95, pod izgovorom im sve lepo radi. I sada se mnogi sa setom sećaju prvog isksutva igranja igara Minesweeper i Solitaire.

Pročitajte i:  Steam ukida podršku za Windows 7 i Windows 8

Windows 95

Kad je stigao Windows 95 mnogi su bili skeptični neverujući novoj verziji (što će se pokazati kao tradicija pri pojavi svake nove verzije). Sada već legendarni Win95 je doneo nezavisnost od DOS-a (na neki način), ali je uvođenje novina ipak bilo propraćeno dečjim bolestima. Malo koji korisnik nije potrošio sate i sate podešavajući hardver kroz “intuitivni” Plug and Pray, pardon, Play. Sledeće verzije su ispeglale ove boljke, dok je pojava 32-bitnih aplikacija omogućila bolje korisničko iskustvo. Ipak, ništa nije bilo toliko zabavno kao višednevno instaliranje hardvera poput zvučne karte. Dobra stara vremena.

Windows Me

Milenijumsko izdanje je trebalo da bude trijumfalna ilustracija svega što Microsoft predstavlja (iz njihovog ugla): stabilnost, lakoća korišćenja, bezbednost, inovativnost. Autori ovog operativnog sistema su nekako uspeli da pogreše u svim kategorijama u kojima su želeli da briljiraju. Javnost je WinMe dočekala na nož nazivajući ga Mistake Edition i najgori tehnološki proizvod svih vremena. Bagovi su se najčešće pojavljivali pri startovanju i gašenju kada bi se često pojavljivao legendarni plavi ekran smrti. Bagovi i nestabilnost su bili toliko iritantni da su neke dobre osobine jednostavno bile ugušene u moru grešaka.

Windows XP

Windows XP je i dalje za mnoge omiljena verzija Microsoft operativnog sistema. Mnoge boljke prethodnih verzija su sređene, korisničko iskustvo je bilo najbolje do sada, a što je najvažnije sistem je bio izuzetno stabilan. Naravno, bezbednosnih rupa je bilo na pretek, ali to je ispravljano u hodu (kao i uvek). Iako se XP pojavio pre čak 17 godina, ovaj operativni sistem se i dalje može pronaći na mnogim računarima (naročito u državnim firmama). Malo koji Windows operativni sistem ima takvu popularnost kao XP, pa se dosta korisnika odlučilo za nadogradnju tek pojavom Windows 7. Razlog preskakanja narednih verzija? Jedna reč – Vista.

Pročitajte i:  Da li je vreme da pređete na Windows 11, ako već niste

Windows Vista

Mnogo se očekivalo od Viste, a ona je uradila sve što je mogla da razočara korisnike. Čini se da je Microsoft najveći krivac što je Vista prokazana pre svega zbog dugog razvojnog puta i dizanja očekivanja korisnika. Kad se operativni sistem pojavio u prodaji posle jedno 5 godina razvoja, korisnici su bili razočarani. Vista je bila hardverski izuzetno zahtevna, skupa i puna inovacija koje niko nije tražio (DRM zaštita i User Account Control sa beskonačnim pop-ap-ovima).

Windows 7

Mnogi su se pozitivno iznenadili kada je izašao Window 7, jer je sistem bio prilično sređen, stabilan i intuitivan. Mnogi i dalje koriste ovaj operativni sistem jer ne vide razlog zašto bi ga unapređivali i pored više Microsoft ponuda za besplatnim unapređivanjem na “desetku”. Za mnoge korisnike je Windows 7 ono što je XP bio početkom 21. veka – omiljeni Windows operativni sistem koji neće menjati sve dok ne budu apsolutno morali.

Windows 8

Osmica je jedan od onih Windows verzija koje bismo mogli da opišemo kao eksperimentalne i “međuverzije”. Iako je “sedmica” i dalje bila (i još uvek je) izuzetno popularna, Microsoft je predstavio Windows 8 u nadi da će se korisnici oduševiti novim desktopom sa pločicama nazvanim Metro. Ovakva reakcija je izostala, ali ono što nije izostalo je dizanje prave pobune zbog izostanka Start dugmeta. Nakon poplave kritika korisnika Microsoft je popustio i vratio (na neki način) legendarno dugme u verziji 8.1. Tada je već bilo kasno za “osmicu” koja realno nije bila toliko loša, koliko je na silu pokušavala da natera korisnike da promene navike. Sve se to promenilo (i vratilo na staro) dolaskom “desetke”.

Pročitajte i:  LineageOS 20 donosi Android 13 na stare modele telefona

Windows 10

Aktuelni operativni sistem Windows 10 je duhovni naslednik “sedmice”, ignorišući mnoge “revolucionarne novine” na kojima je insistirala “osmica”. Start dugme je opet tu, sistem je stabilan i lak za korišćenje. Iako je verzija izuzetno dobro prihvaćena, ono što nije oduševilo nikog ko voli svoju privatnost je svojevrsno špijuniranje Microsofta u svrhu “praćenja stabilnosti”. Ipak, kad se uzmu u obzir sve dobre strane nove verzije: odličan interni sistem pretrage, Cortana, laka instalacija hardvera, uklanjanje Metro sistema, jasno je da nekada poboljšanja dolaze kad ne pokušavate da unosite revoluciju bez preke potrebe.

Pogledajte i: IP video nadzor distributeri – Videonadzor.Net
Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “Evolucija Windows operativnog sistema

  • 2. July 2018. at 09:24
    Permalink

    Windows 98 ?

Comments are closed.