ePlaneta

Evropska komisija otkriva preliminarne nalaze u antimonopolskoj istrazi protiv Microsofta

Prošlo je skoro godinu dana otkako je Evropska komisija otvorila istragu protiv Microsofta, a konačno su objavljeni preliminarni nalazi. Izvršno telo Evropske unije objavilo je svoje “mišljenje” da je tehnološki gigant prekršio antimonopolske zakone vezujući Microsoft Teams za svoje poslovne pakete Office 365 i Microsoft 365. Prošlog oktobra, Microsoft je odvojio Teams za korisnike u Evropskoj uniji i Švajcarskoj, ali Komisija smatra da je to “nedovoljno.”

PCPress.rs Image

Detalji zabrinutosti Evropske komisije

Evropska komisija je u svojoj izjavi detaljno opisala svoju zabrinutost “da je Microsoft možda dao Teams-u prednost u distribuciji tako što nije davao korisnicima izbor da li će dobiti pristup Teams-u kada se pretplate na njihove SaaS aplikacije za produktivnost. Ova prednost je možda dodatno pogoršana ograničenjima interoperabilnosti između konkurenata Teams-a i Microsoftovih ponuda. Ovo ponašanje je možda sprečilo rivale Teams-a da konkurišu, a samim tim i inoviraju, na štetu korisnika u Evropskom ekonomskom prostoru.”

Moguće posledice i odgovor Microsofta

Microsoft se suočava sa kaznom u visini od 10 procenata svog godišnjeg globalnog prometa ako EU potvrdi svoje preliminarne nalaze, tako da nije iznenađujuće što kompanija pokazuje kooperativnost. “Nakon što smo odvojili Teams i preduzeli početne korake ka interoperabilnosti, cenimo dodatnu jasnoću pruženu danas i radimo na pronalaženju rešenja za adresiranje preostalih zabrinutosti Komisije,” rekao je Brad Smith, potpredsednik i predsednik Microsofta.

Pročitajte i:  Microsoft je poslednja kompanija koja krši antitrust zakone kombinovanjem Teams softvera

Istorija i dodatne žalbe

Ovaj problem je počeo 2020. godine kada je Slack — sada u vlasništvu Salesforce-a — podneo antimonopolsku žalbu protiv Microsofta, tvrdeći da je prekršio pravila konkurencije EU vezivanjem Teams-a za svoje pakete. U aprilu 2023. godine, Microsoft je najavio svoju nameru da ponudi Teams kao zaseban proizvod (iako bez jasnog plana), ali je Evropska komisija formalno otvorila istragu samo tri meseca kasnije. Nakon oktobarskog odvajanja, Microsoft je u aprilu ove godine najavio da će Teams biti dostupan zasebno od Microsoft 365 i Office 365 za korisnike širom sveta — trenutni korisnici takođe mogu promeniti planove.

Izjava o prigovorima Evropske komisije takođe pominje žalbu kompanije Alfaview, još jednog softvera za video-konferencije, koja je podnela sličnu pritužbu kao Slack u julu 2023. godine i napominje da su u toku postupci na osnovu te žalbe.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *