Evropska komisija za jeftinije telefoniranje u regionu

U sedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkana. Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunikacionom tržištu u regionu. Čelnici kompanija iz regiona su tom prilikom pozvani da istraže mogućnosti smanjenja cena rominga među zemljama Zapadnog Balkana.

PCPress.rs Image

„Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cene rominga među zemljama Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje predloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedelja”, poručila je Vandajstat, potparolka Evropske komisije. Ona je podsetila da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu
Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsedava Savetom EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU. Plan za takve korake trebalo bi da bude predstavljen na sledećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

Pročitajte i:  Microsoft i Apple odustaju od svojih mesta u odboru OpenAI-a

Izvor: B92

Facebook komentari: