TrendMicro

Evropska mreža stanica za punjenje električnih vozila

Neki od najvećih evropskih proizvođača automobila žele da poboljšaju korišćenje električnih kola i podstaknu njihovu prodaju uspostavljanjem mreže stanica za brzo punjenje baterija automobila na putevima, s idejom da vozači povežu automobil na punjač, pune nekoliko minuta umesto nekoliko sati i nastave put. Cilj je da se takva mreža uspostavi od Norveške do juga Italija i od Portugalije do Poljske.

PCPress.rs Image
Za proizvođače automobila, među njima Volkswagen, BMW, Daimler i Ford, mnogo je na kocki. Njihovo zajedničko ulaganje, firma Ionity, o kojoj smo već pisali, želi da postavi mrežu na vreme da bi bila na usluzi generaciji električnih automobila koja na tržište stiže sledeće godine. Takođe, žele da povrate deo tržišta luksuznih električnih kola od Tesle, koji već ima sopstvenu mrežu punjača. Osnovna ideja je da se električna kola odvoje od stereotipa po kojem se polako pune preko noći, u garažama, i koriste se za kratke vožnje.

Ionity je prvu stanicu za punjenje otvorio 17. aprila na autoputu kod malog mesta Nidercisen u Nemačkoj. Taj i još pet brzih punjača će do 31. maja biti besplatni, a struja će se kasnije naplaćivati. Plan kompanije je da struju dobija iz obnovljivih izvora. Firma je sklopila dogovore za oko 300 lokacija, a prosečna razdaljina između njih će biti 120 kilometara.

Pročitajte i:  Tesla je proizvela 365.923 električnih vozila u trećem kvartalu

Kompanija Tesla je pokazala da infrastruktura za punjenje baterija doprinosi prodaji vozila. Tesla samo u Evropi ima 1.229 stanica sa 9.623 brza punjača. Medjutim, Teslin punjač je jedinstven dok Ionity koristi standardizovani, evropski punjač. Ova kompanija računa na 350 kilovata snage svojih punjača, što je tri puta više od Teslinih. Trenutno nijedan auto ne može u potpunosti da iskoristi toliku snagu, ali Porsche za narednu godinu planira sportski model koji će s 15-minutnim punjenjem moći da se vozi 400 kilometara.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,