BIZIT 2022

Evropska unija i kosmički letovi: Ubrzani planovi kao odgovor na SpaceX uspehe

Trka za osvajanje kosmosa se nastavlja, te agencije iz Evropske unije moraju da preduzmu određene mere kako bi sustigle svoje najveće konkurente. Upravo zbog toga se žuri sa ostvarivanjem već započetih projekata, kako bi se odgovorilo na uspehe privatnih kompanija kao što je SpaceX, te kineskih svemirskih programa.

PCPress.rs Image

Na prvom mestu se ubrzava lansiranje Galileo satelita za navigaciju, pa se očekuje da se u kosmosu nađe već 2024. godine, umesto 2027, kako je prvobitno planirano. Pored toga se planiraju i ulaganja u rakete koji će moći da se koriste više puta, te u opremu za lansiranje. Sklapa se i ugovor vredan milijardu dolara, a u pitanju je kompanija Arianespace, koja je zadužena za inovacije, te kreiranje fonda (European Space Fund) iz kojeg bi se finansirali startapi koji bi pomogli u utrkivanju do svemira.

PCPress.rs Image

Evropski eksperti se nadaju da će se ostvariti i projekat u okviru kojeg bi se u kosmos lansirala još jedna konstelacija satelita, te razvio sistem kojim bi se sprečavali sudari satelita, te satelita i drugih objekata u svemiru. Najveći razlog za žurbu je, ipak, želja za nezavisnošću od drugih kosmičkih programa, pa ostaje da se vidi hoće li biti dovoljno sredstava za svemirski program, budući da je pandemija koronavirusa promenila prioritete.

Pročitajte i:  Dish navodi da je SpaceX „manipulisao“ testovima i lagao kupce o 5G smetnjama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,