Evropske banke najavljuju nove prevare s bankomatima

altBanke u Evropi predviđaju nove napade na bankomate, iako su mnoge na mašine postavile uređaje koji bi trebalo da obeshrabre kriminalce. Ali čini se da su neki delovi tih uređaja uspešno uklonjeni i modifikovani za postavljanje čitača.

Kriminalci koriste čitače da snime sve detalje o broju računa i njegovom vlasniku, kao i utisnuti verifikacioni kod na magnetnoj traci. Ti podaci se kasnije prenose na prazne kreditne kartice, sa sve utisnutim verifikacionim kodom. PIN vlasnika kartice se snimi mikrokamerom dok ga on, ne sluteći ništa, kuca na bankomatu. Banke u pet zemalja izvestile su kako su primetile novu vrstu čitača napravljenu od modifikovanog MP3 plejera.

Evropski bezbednosni tim za bankomate (European ATM Security Team) nije preneo koje su banke primetile nove prevare niti u kojim se zemljama to odigralo. Sve što su rekli jeste da se napad na bankomate dogodio u zemlji koja ima veliki broj pomenutih automata za podizanje novca, što znači više od četrdeset hiljada. U takve zemlje spadaju Francuska, Nemačka, Španija, Velika Britanija i Rusija.

Pročitajte i:  Yubico ključ: Još lakše do bezbednosti

Evropske banke su ove godine doživele rekordan broj napada pomoću čitača, ali začudo su gubici smanjeni. U prvoj polovini ove godine je pomoću čitača opljačkano 143,5 miliona evra, što je sedam odsto manje od 154,1 miliona evra u drugoj polovini prošle godine.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,