Evropski parlament nastavlja normalan rad posle sajber-napada

PCPress.rs ImageEvropski parlament ponovo je uspostavio normalnu e-mail komunikaciju nakon sumnje na sajber-napade. Sumnja se da su napadi na sistem počeli 24. marta, dva dana nakon što su otkriveni napadi na sisteme Evropske komisije i Evropske unije za spoljnu saradnju. Međutim, napad na Parlament nije bio istog stepena kao i onaj na Komisiju, izjavio je portparol Parlamenta.

,,Posle napada na Komisiju, naša IT služba počela je da ispituje naš sistem. Primetili su neuobičajeno veliku razmenu elektronske pošte, pogotovo u toku noći kad je niko ne bi očekivao“, izjavio je.

Radi predostrožnosti je obustavljena razmena elektronske pošte, zaposlenima je naloženo da promene svoje šifre i sprovedena je istraga. „Istraživanja su potvrdila da ništa nije ugroženo“, izjavio je portparol. „ Stepen stvarnog napada nije ništa veći od onog na druge velike svetske organizacije. Do velike aktivnosti  je došlo zbog načina na koji neki mobilni uređaji pristupaju našoj veb adresi.“

Zaposleni u parlamentu i dalje pomno prate situaciju. Parlament i Komisija EU imaju odvojene mreže i malo je verovatno da su ta dva napada povezana. Ali i dalje vlada zabrinutost da profesionalna grupa hakera s jasnim ciljem stoji iza napada na sistem Komisije EU, iako to nije slučaj s Parlamentom.

Pročitajte i:  SnapMC: Krađa fajlova bez enkripcije

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,