N Central domination

Excel – Poboljšani ScreenTips

ScreenTip je koristan plivajući prozor koji prikazuje kratak opis komande ili kontrole nad kojom se pozicionira kursor miša. Ukoliko su ScreenTips u proširenom (enhanced) režimu rada, dobijaju se detaljna obaveštenja o pokazanom objektu. Sadržaj prikazanog prozora varira u zavisnosti od kompleksnosti funkcionisanja, tako da pojedini objekti imaju nekoliko reči opisa i eventualno tastersku prečicu, a složeniji objekti opisuju se jednim pasusom, a ponekad i slikom. Moguće je i postojanje hiperlinka koji nas vodi do klasičnog Help‑a, kada god to ima smisla.

Copy of Tesla (5)

Sistem je prilagođen korisnicima koji žele brže i dublje da urone u riznicu Excel‑ovih tajni. S druge strane, iskusnije korisnike mogu da frustriraju prozori koji svakog časa iskaču sa uputstvima viđenim stotinama puta. Ukoliko uopšte imaju potrebu za ScreenTips podrškom, takvi korisnici žele u najboljem slučaju da vide samo kratko uputstvo koje će ih brzinski podsetiti šta može da se uradi u datom trenutku.03-ExcelScreenTips

Zato ćemo naučiti da uključimo, redukujemo, proširimo ili potpuno isključimo ScreenTips. Za početak kliknite na File tab, pa na Options / General. Pod User interface opcijom naći ćete ScreenTip listu iz koje možete da izaberete jednu od predloženih opcija:

Show feature descriptions in ScreenTips uključuje poboljšani ScreenTips, tako da se prikazuju dodatne informacije o komandama, uključujući ime, prečicu, sliku i linkove ka Help člancima. Ovo je podrazumevano stanje.

Don’t show feature descriptions in ScreenTips isključuje Enhanced ScreenTips, tako da se vidi samo ime komande i eventualno tasterska prečica.

Don’t show ScreenTips potpuno isključuje ScreenTips, tako da se vidi samo ime komande.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,