BIZIT 2022

Excel – Bojenje tab‑ova radnih listova

Ozbiljni Excel fajlovi često imaju po nekoliko radnih listova. Što ih je više, to je teže orijentisati se čemu služe i koliko je koji bitan. Obično ih gledamo sleva nadesno, ali ako su poređani po vremenu nastanka a ne i po značaju, onda neko drugi ne zna od čega da krene, što nije dobro, naročito ukoliko je to klijent koji bi trebalo da nešto plati ili vaš pretpostavljeni koji nema baš mnogo strpljenja i vremena za vaš sjajni i doterani Excel projekat.

PCPress.rs ImageExcel može da vam pomogne u ovakvim situacijama jer omogućava da lako promenite boju tab‑a radnog lista i time naglasite gde se šta nalazi i skrenete pažnju na bitne stavke u odnosu na one koje mogu da se ignorišu ili gledaju samo u slučaju kada neko želi dodatno objašnjenje. Možete pustiti mašti na volju, ali postoje i nepisane intuitivne konvencije koje su svima jasne. Zeleni tab‑ovi govoriće o nečem što se dobro odvija, crveni o nečem što je u problemu ili stoji, a žuti će upozoravati na nešto kritično što može da ugrozi ishod projekta. Na taj način ne morate da pomerate značajne tab‑ove unapred i time remetite hronologiju ili da ostavljate fokus na najznačajnijem tab‑u i brinete da li će on i dalje biti u prvom planu kada neko kome se obraćate otvori vaš kritično važan dokument.

Evo i primera: zgodna metoda paralelnog čuvanja tekućih i arhivskih podataka o prodaji podrazumeva da privremeno bojite tab aktuelnog meseca odnosno godine. Vraćate im boju kada se period završi i podaci arhiviraju; fokus se tada prepušta narednom intervalu.

Da biste obojili tab‑ove radnih listova, kliknite na tab ispod radnog lista koji ističete, desnim tasterom miša kliknite na selektovan jezičak i postavite se na Tab Color na meniju prečice, pa kliknite na željenu boju. Ako izaberete boju tab‑a radnog lista u Theme Colors sekciji palete boja, promena teme radnog lista promeniće i boju tab‑a radnog lista.

 

Excel – Prikazivanje i sakrivanje grid linija polja

PCPress.rs ImagePodrazumevano je da se grid linije prikazuju na ekranu, a da se ne vide pri štampanju tabele na papiru. Da bismo uključili ili isključili prikaz grid linija polja, treba da kliknemo na Page Layout ribbon tab i uključimo ili isključimo View ili Print prekidač koji se nalaze u Gridlines odeljku, u levom delu Sheet Options sekcije. View reguliše da li se grid linije vide na ekranu, a Print se odnosi na odštampane tabele – podesite ih onako kako vam odgovara.

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,