Top50 Glas publike

Excel – Skala boja po vrednostima

Uslovno formatiranje polja tabele veoma je bitna osobina jer pomaže da istaknemo vrednosti koje zaslužuju posebnu pažnju i da što lakše budu vidljive kritične vrednosti i trendovi zbog kojih se analiziraju konkretne tabele. Pomoću skale možemo fino da nijansiramo raspone tako da budu jasno označeni svi segmenti numeričkih veličina. U zavisnosti od toga želimo li da podelimo sve vrednosti na „dobre“ i „loše“ ili stvari posmatramo kroz prizmu podele na dobre, prosečne i loše, odabraćemo skale s dve ili tri boje koje će se s promenom iznosa pretapati jedna u drugu. Intenzitet i čistoća boje govoriće o tome da li je rezultat ekstreman ili prosečan u svojoj grupi.

excelskalaboja2Prednost Color Scales u odnosu na tehnike koje smo ranije opisivali jeste to što je ovde konfigurisanje praktično nepotrebno jer postoje predefinisana pravila koja su obično dobra i bez ručnog podešavanja, mada je fino podešavanje moguće ako niste zadovoljni iz prve. Interesantni rezultati dvobojnog skaliranja postižu se i kada koristimo prelivanje između crvene i bele boje da bismo označili „loše“ i između zelene i bele boje da bismo označili „dobre“ rezultate.

Pročitajte i:  Power Query: parametri

Za tri boje logično je koristiti crvenu, žutu i zelenu, jer je asocijacija saobraćajnog semafora univerzalno jaka. Ako nam jedan od tri segmenta nije bitan, odgovarajuću boju menjamo belom. Na primer, to može biti situacija kada nas interesuju samo dobri i prosečni rezultati, a loše zanemarujemo ili eliminišemo.

Za prikaz skale boja odaberite polja koja sadrže željene podatke, kliknite na Home tab pa u Styles ribbon grupi kliknite na Conditional Formatting. Postavite se na Color Scales, pređite desno i, lebdeći iznad opcija, odaberite onu koja vizuelno najefektivnije boji grupu polja, pa klikom potvrdite izbor šablona.

Opcija Color Scales jednostavna je za korišćenje i brža od korišćenja pravila (Rules) koja su fleksibilnija i finija po rezultatima, ali zahtevaju složenija podešavanja (New Rules, a zatim i Manage Rules). Ali ako koristeći instant opcije Color Scales (kao i sličnih opcija Data Bars i Icon Sets) poželite ipak da nešto finije podesite, postoji stavka More Rules na dnu svake od ponuđenih gotovih galerija predefinisanih formata. Kliknite na More Rules i prikazaće se dijalog u kojem se kontroliše ponašanje i preciziraju raznorazni detalji formatiranja.

Pročitajte i:  Power Query: parametri

Uređuje Ladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#237)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,