Excel – Split i Freeze Panes

Pregled velikih tabela može da predstavlja problem ako ne možemo da vidimo sve relevantne podatke istovremeno na ekranu, pa neprestano skrolujemo gore‑dole ili levo‑desno u potrazi za podacima koje pokušavamo da uparimo. Excel nudi dva (srodna) rešenja: Split i Freeze Panes.

21-Excel-Split-i-Freeze-Panes2Split deli radni list horizontalnom ili vertikalnom linijom tako da u svakom delu možete potpuno nezavisno da skrolujete i u vidokrug dovučete upravo one delove tabela koje želite da uporedite. Freeze Panes zamrzne gornji ili levi deo radne tabele i u njemu nema skrolovanja, a drugi deo ostaje slobodan za pomeranja. Zbog ove razlike, Split je praktičan za pronalaženje delova tabela koje treba porediti, a Freeze Panes je prevashodno namenjen za zamrzavanje gornjeg ili levog zaglavlja, jer upravo jedan ili nekoliko redova ili kolona uvek prikazuju opise podataka koji su prikazani u tabeli, a nestaju iz vidokruga čim malo odskrolujemo. Ove dve komande isključuju jedna drugu, pa ukoliko imamo definisan Split pa pokrenemo Freeze Panes, Split će biti isključen, ali će njegovo podešavanje automatski da se prihvati kao setovanje za novonastalu situaciju.

Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

Split se pokreće iz Windows sekcije View Ribbon‑a. Ukoliko ekran delimo po visini, pozicionirajte se na neko polje prve kolone, kliknete na Split i iznad tog polja će se pojaviti graničnik. Ukoliko želite podelu po širini ekrana, pozicionirajte se desno od linije koja bi trebalo da se pretvori u graničnik. Ako delite ekran krstasto, na četiri dela, onda pre klika odaberite polje desno i ispod ukrštanja graničnika. Slična logika važi i za Freeze Panes: pronađite polje iznad i levo od kojeg će se zamrznuti redovi i kolone i u Windows sekciji kliknite na Freeze Panes i u listi izaberite ponovo Freeze Panes.

Postoje još dve opcije koje se često koriste, a to su Freeze Top Row i Freeze First Column; one zamrzavaju samo po jedan red, odnosno kolonu u kojoj su imena vrednosti u tabeli. Alternativno, Split možete da aktivirate i ako duplo kliknete na crtice iznad vertikalne scroll trake, odnosno desno od horizontalne scroll trake. Za Freeze Panes ne postoji odgovarajuća ekranska prečica.

Ladislav Struharik

Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

(Objavljeno u časopisu PC#198)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: