Top50 Glas publike

EY istraživanje: Procvat evropskog tehnološkog sektora

Prema rezultatima istraživanja o atraktivnosti evropskog tržišta u 2018. godini (European Attractiveness Survey 2018) koje je sprovela revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst&Young), evropski tehnološki sektor je u procvatu, a broj novih SDI (strane direktne investicije) projekata dostigao je rekordan nivo od 1,227 u 2018. godini (porast od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu).

PCPress.rs Image

Ukupno gledano, broj SDI projekata je porastao više od 100% – sa 510 na 1,227 u poslednjih pet godina. Istraživanje je takođe pokazalo da je digitalni sektor ključni pokretač budućeg rasta u Evropi (39% investitora), a slede ga cleantech (25%), energetika i komunalne usluge (21%).

Na pitanje koji gradovi nude najbolje šanse za proizvodnju sledećeg tehnološkog giganta, investitori su stavili London na 4. mesto na globalnom nivou, iza San Franciska (uključujući Silicijumsku doline), Šangaja i Pekinga. Berlin se nalazi na sedmom mestu na globalnom nivou i na drugom u Evropi, dok je Pariz na dvanaestom mestu u svetu i treći u Evropi.

Istraživanje otkriva da je u Evropi smešteno više od trećine globalnih gradova za koje je najverovatnije da će proizvesti sledećeg tehnološkog giganta. Dva evropska grada nalaze se na top 10 listi najprivlačnijih tehnoloških habova: London i Berlin, koji se nalaze na četvrtom i sedmom mestu, respektivno. Investitori identifikuju London, Berlin, Pariz, Stokholm i Amsterdam kao prvih pet najatraktivnijih tehnoloških habova u Evropi.

Pročitajte i:  Intel i dalje razmatra planove za izgradnju fabrike u Italiji

„Da bi Evropa nastavila da privlači direktne strane investicije, ona mora da reaguje u skladu sa planovima za jedinstveno digitalno tržište, sistemom zaštite podataka i stabilnim poreskim režimom. Takođe treba da nastavi da ulaže u tehnologiju i obezbedi pristup agilnoj i kvalifikovanoj radnoj snazi, koja pokreće SDI”, izjavio je Andy Baldwin, Rukovodeći partner kompanije EY za region Evrope, Bliskog Istoka, Indije i Afrike.

PCPress.rs Image

U istraživanju se ističe da je broj projekata direktnih stranih investicija (SDI) upućenih ka Evropi opao je za četiri odsto (na 6,356 projekata). Uprkos padu ukupnog broja SDI upućenih ka Evropi prvi put u šest godina, nivo investicija ostaje drugi najviši od 2000. godine, od kada kompanija EY beleži ove podatke. Ipak, stav investitora je pesimističan – samo 37% ispitanih kompanija predviđa povećanje atraktivnosti evropskog tržišta u naredne tri godine, poredeći sa 50% njih koji su isto mišljenje imali i prethodne godine.

PCPress.rs ImageTehnološki sektor se, međutim, opire ovom silaznom trendu, s obzirom na to da se broj projekata SDI popeo na rekordan nivo od 1,227 u 2018. godini. Rast je pretežno vođen američkim kompanijama, koje su odgovorne za 37% projekata digitalnih SDI u Evropi prošle godine. SDI su takođe jake u tradicionalnim industrijskim sektorima Evrope: ukupan broj projekata SDI u transportnoj, mašinskoj i hemijskoj industriji je porastao za četiri odsto – na 1,729 projekata u 2018. godini.

Pročitajte i:  Intel i dalje razmatra planove za izgradnju fabrike u Italiji

„Dok veličina i raznolikost evropskog tržišta nastavljaju da ga čine atraktivnim za globalne investitore, počinjemo da vidimo uticaj Bregzita i drugih političkih i ekonomskih neizvesnosti, s obzirom na to da investitorski optimizam opada. Pretežno zbog Bregzita, istorijska konkurentska prednost Velike Britanije u SDI je oslabila tokom prethodne tri godine, što znači da hiljade novih poslova nije stvoreno.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,