Fabrika Znanja u Podgorici

U prostorijama Univerziteta Donja Gorica u Podgorici odvija se u naredna dva dana niz edukativnih sadržaja za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, a sve to u okviru projekta Fabrika Znanja.

Fabrika znanja  Podgorica 2014  Foto- Telegraf09

U Podgorici se već četvrtu godinu zaredom održava IT manifestacija Fabrika Znanja koja se održava na Univerzitetu Donja Gorica, kao jedan od najzapaženijih programskih segmenata u okviru petodnevnog događaja „Otvoreni Dani Nauke“ koji se održava na nekoliko lokacija . Fabrika Znanja pokrenuta je 2009. godine u Beogradu, na inicijativu Comtrade grupacije, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, uz podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

„Pogoni“ Fabrike Znanja svečano su danas počeli sa radom u 11h na Univerzitetu Donja Gorica, uz prisustvo Potpredsednika Vlade Crne Gore i Ministra za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr. Vujice Lazovića koji je i zvanično proglasio ovu manifestaciju otvorenom, zatim Predsednika Comtrade grupacije Veselina Jevrosimovića, predstavnika Evropske komisije, Ministarke nauke Sanje Vlahović, kao i velikog broja stručne javnosti, gostiju, učenika i studenata i predstavnika elektronskih i štampanih medija.

Fabrika Znanja je u proteklih 6 godina u Regionu učinila mnogo da se unapredi nivo IT pismenosti, kao i da se otvore perspektive za proizvodnju informatičkih stručnjaka u nekoliko država u okruženju. Od samih početaka projekta Fabrika Znanja uključujući i ovogodišnju IT manifestaciju, blizu 18.000 mladih je ima priliku da se izbliza upozna sa najnovijim trendovima iz sveta tehnologije tokom dva dana Fabrike znanja. Ove godine, najveća IT manifestacija u regionu ugošćava đake i studente iz Podgorice, Kotora, Nikšića, Bara, Andrijevice, Berana, Šavnika, Žablja, Plava, Rožaja, Pljevlja, Plužina, Nikšića, Bjelog Polja i Kolašina, koje je dočekalo mnoštvo edukativnih sadržaja.

„Fabriku Znanja pokrenuli smo sa željom da obrazovanje ne bude problem, već postane šansa. Kao Predsednik kompanije Comtrade koja svoja softverska rešenja plasira na najunosnijim svetskim tržištima, svestan sam da tehnološka znanja i veštine mogu presudno da utiču na razvoj karijera i ekonomsku emancipaciju čitavih generacija. Stoga je saradnja između obrazovnog sektora i vodećih IT kompanija od ogromnog značaja, ne samo za stvaranje povoljnih uslova za izvoz znanja, već i za razvoj IT sektora na domaćem tlu “, rekao je Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade.

Dodatne informacije možete pronaći na www.fabrikaznanja.com.

Facebook komentari:

Tagovi: ,