Zebra

Face ID kao spas za ugrožene primate

Upotreba tehnologije za prepoznavanje lica više nije ograničena samo na ljudski rod, budući da su naučnici kreirali PrimNet – sistem za prepoznavanje lica koji je namenjen za neinvazivno praćenje ugroženih primata.

Naime, pristup koji se zasniva na neuralnim mrežama prati primate tako što fotografije koje se naprave preko Android aplikacije nude ili tačna poklapanja, u slučaju da je fotografija savršena, ili pet najbližih kandidata, u slučaju da nije. Tako je ovaj način daleko nežniji, te bezbedniji, od tradicionalnih uređaja za praćenje koji neretko mogu i da povrede životinje. Naučnici su PrimNet „trenirali“ uz pomoć hiljada fotografija koje su korišćene kao reference, a proces je bio mnogo komplikovaniji nego što se očekivalo. Naime, zbog brojnih varijacija krzna, boje očiju, te drugih faktora, naučnici su mnoge podatke morali da unose ručno, a kako bi pomogli tehnologiji da u budućnosti što tačnije prepoznaje pojedinačne primate.

U praksi, PrimNet i prilagođena aplikacija imaju tačnost poklapanja od oko 90%, što nije idealno, ali je u kombinaciji sa pet ponuđenih jedinki koje se najviše poklapaju sa nekom fotografijom dovoljno. Kreatori se nadaju da će ova tehnologija moći da se koristi i u borbi protiv lovokradica, a kako bi se identifikovale jedinke koje neko pokušava da prokrijumčari preko granice, te vratile u originalno stanište.

Pročitajte i:  Review: Motorola G9 Power - Snaga broja devet

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,