BIZIT 2022

Face ID za Android neće biti isti kao onaj za iPhone X

U izveštaju od pre nekoliko dana se, između ostalog, navodi da Apple ima prednost od dve godine u odnosu na Android, a kada je Face ID tehnologija u pitanju. Mnogi Android proizvođači već su požurili da kopiraju iPhone X uređaj, te su se pojavili klonovi sa zarezom na ekranu, ali u ovom useku se, kako kažu, neće naći TrueDepth kamere koje služe za 3D skeniranje lica kod iPhone X uređaja.

PCPress.rs Image

Prema pomenutim izveštajima, Android proizvođači bi tek za godinu dana mogli da počnu sa razvijanjem uređaja sa sposobnošću za 3D skeniranje lica korisnika. Još uvek nije sigurno koji će proizvođači napraviti prvi korak, te se spekuliše da bi Google uskoro mogao da klonira iPhone X izgled, budući da je sa Android-om P spreman da podrži usek na ekranu. Ipak, ni Google neće biti u stanju da klonira Apple Face ID kameru.

Stručnjaci kažu da Samsung, koji još uvek nije krenuo u iPhone X smeru, verovatno neće biti prvi proizvođač koji će predstaviti 3D tehnologiju za skeniranje lica, te analitičari tvrde da je Huawei u najboljoj poziciji da isporuči takvu tehnologiju, pa analitičar Ming-Chi Kuo kaže da Huawei telefoni sa 3D tehnologijom za skeniranje mogu da se očekuju već 2019. godine. Kako kaže, kompanija će u početku koristiti strukturirano svetlosno rešenje, poput TrueDepth kamere na iPhone X modelu, da bi se do drugog ili trećeg kvartala 2019. godine preorijentisala na jeftinija i jednostavnija time-of-flight (TOF) rešenja, koja će potom postati izabrana tehnologija za prepoznavanje lica. TOF sistemi bi tako trebalo da zamene strukturirano svetlosno rešenje tri do šest meseci od početka masovne proizvodnje.

Pročitajte i:  Kraj jedne ere - Jony Ive prekinuo saradnju sa Apple-om

PCPress.rs Image

TOF uređaji će generisati dubinsko mapiranje lica tako što će izračunavati koliko je vremena potrebno da se svetlosni puls odbije od površine lica. Poređenja radi, Apple-ove TrueDepth kamere koriste poseban VCSEL modul, koji projektuje 30.000 infracrvenih tačaka na lice korisnika. Kamere potom beleže mapu lica, a softver kreira takozvani „otisak lica“, koji je, kako kažu, dovoljno siguran da se koristi za otključavanje uređaja, te za verifikaciju drugih aktivnosti, poput odobravanja novčanih transakcija.

Jedan od razloga zbog kojih Android proizvođačima neće biti lako da kopiraju Apple Face ID tehnologiju su i zalihe komponenata, budući da je Apple okupirao tržište preko različitih sporazuma, a kako bi osigurao neometanu proizvodnju budućih iPhone modela.

Izvor: BGR

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,