BIZIT Seminar

Facebook bag pogrešno cenzurisao govor mržnje

Kada imate društvenu mrežu koju koriste milioni korisnika, briga o sadržaju postaje prilično veliki izazov. Facebook je i ranije imao problema sa prijavom govora mržnje, ali do sada bar nije lagao svoje korisnike kada je rezultat prijave u pitanju. To se nedavno dogovdilo kada je Facebook pogrešno cenzurisao govor mržnje, tačnije lagao je korisnika da je njegov zahtev uvažen. Šta se ustvari desilo?

Facebook bag pogrešno cenzurisao govor mržnje

Sigurno vam se više puta desilo da naletite na osobu koja zavređuje blokadu na društvenoj mreži. Ukoliko ste pokušali da nekog prijavite obično biste posle nekog vremena dobili informaciju da li je zahtev odobren. Na žalost, u Srbiji je ovaj sistem prilično nefunkcionalan pa isticanje fašističkih i rasističkih stavova nije nešto što smeta Facebooku.

Falično cenzurisanje govora mržnje i neprikladnih fotki

S druge strane, korisnici na Zapadu ipak smatraju da zaslužuju više pažnje. Jedna korisnica iz SAD je prijavila čitavu grupu Facebooku gde je napomenula da se stavlja uvredljivi sadržaj. Reč je o desničarskoj grupi koja podržava Trampa i postavlja uvredljive komentare o muslimanima.

Pročitajte i:  Politika privatnosti kao kraj početka

Kompanija je ubrzo proverila situaciju i zahvalila se korisnici što je učinila pravu stvar. Facebook podrška je takođe potvrdila da je grupa uklonjena, kao i svi postovi grupe, uključujući onaj koji je prijavljen.

Zaista brz i efikasan postupak, s malom sitnicom da ustvari ništa nije urađeno! Naime, Facebook moderatori su odlučili da grupa ne treba da bude blokirana ali je “greškom” korisnica obaveštena da je njena prijava prihvaćena.

PCPress.rs Image

Lažljivi Facebook bag

Facebook je nakon toga izjavio da istražuje kako je do toga došlo i da će javiti nove informacije čim se sazna više. Bag očigledno šalje automatizovanu poruku korisniku obaveštavajući ga da je prijavljeni sadržaj uklonjen, što naravno nije istina. Naravno da je neprijatno kada vas Facebook laže, ali da li to radi namerno?

Takođe je važno pitanje koliko se greši u procenama prilikom cenzurisanja sadržaja. Ko je uopšte zadužen za to i zašto ne postoji mogućnost žalbe. Facebook je svakako odavno postao mesto gde se privatnost ignoriše, a greške sistemski ignorišu dok ne izađu u javnost. I u ovom slučaju, Facebook nije umeo da odgovori šta se desilo i koliko je ovaj bag rasprostranjen. Pitanje je i da li ćemo ikad saznati šta se desilo.

Pročitajte i:  Autokratske vlade i Facebook 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,