TrendMicro

Facebook bi trebalo da promeni pravila za ratne objave

Nadzorni odbor Meta poništio je odluku o moderaciji na Facebooku u vezi sa objavom u kojoj se ruski vojnici upoređuju sa nacistima, rekavši da Meta treba da vodi posebnu pažnju i umerenost tokom „nezakonite vojne intervencije“.

PCPress.rs Image

Odluka polunezavisnog odbora uključuje objavu na Facebooku koju je objavio korisnik iz Letonije. Post prikazuje sliku osobe ubijene u Buči, u Ukrajini, zajedno sa ruskim tekstom koji kaže da je ruska vojska „postala fašistička“.  Post se završava sovjetskom poemom iz 1940-ih

Meta je uklonila objavu zbog kršenja njenih smernica za govor mržnje, ali ga je vratila nakon žalbe Nadzornom odboru, dodajući ekran upozorenja za nasilan i eksplicitni sadržaj.

Nadzorni odbor je utvrdio da je pesma bila retoričko sredstvo i da poređenje nije prekršilo Metinu politiku govora mržnje kako je napisano. U objavi se navodi istorijski argument upoređujući ponašanje ruskih vojnika sa nacistima u određenom trenutku, a ne tvrdnja da su Rusi uporedivi sa nacistima.

Generalno, Nadzorni odbor je pozvao Metu da razmotri kontekst nasilnog sukoba između Rusije i Ukrajine — koji je, primećuje, široko prihvaćen kao nezakonit. „Kada je nasilje samo po sebi zakonito prema međunarodnom pravu, govor kojim se poziva na takvo nasilje predstavlja različita razmatranja koja se moraju posebno ispitati.”

Pročitajte i:  Meta plaća 175 miliona dolara zbog kršenja patentnih prava

Objava je objavljena u aprilu 2022, oko dva meseca nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu koja je u toku. Globalni zagovornici ljudskih prava, uključujući i one u Ujedinjenim nacijama, utvrdili su da je ruska vojska neselektivno ili namerno gađala ukrajinske civile. U martu 2022, ruske snage su navodno masakrirale civile u Buči — verovatno uključujući i temu fotografije na Facebooku.

Iako odbor nije verovao da je ovaj post prekršio pravila Facebooka uopšte, tražio je od Mete da promeni svoju politiku za ratne sukobe „kako bi uzeo u obzir okolnosti protivpravne vojne intervencije“. Odbor nije ponudio konkretan predloženi jezik za takvu promenu.

Odbor takođe preporučuje jasnija pravila za javnost za objave koje uključuju potencijalno nasilne slike ili jezik, rekavši da bi Meta trebalo da dozvoli „neutralno upućivanje na potencijalni ishod akcije ili savetodavnog upozorenja“ – čak i ako taj potencijalni ishod uključuje nasilje. Konkretno, odbor traži od Meta-e da istraži opciju omogućavanja korisnicima da odluče da li žele da vide ekrane upozorenja za grafički sadržaj, nudeći opciju da ih podrazumevano isključi.

Pročitajte i:  Meta najavljuje novi audio kodek, sa 10x boljom kompresijom od MP3 formata

Odluka je deo Metine dugogodišnje borbe za policijski sadržaj tokom nasilnih sukoba. Kompanija se suočila sa oštrim kritikama jer je dozvolila korisnicima da podstiču genocidno nasilje u Mjanmaru, ali u ovom slučaju Nadzorni odbor ga poziva da usvoji labavije standarde za tekući rat – gde, napominje, jedna strana ima široku međunarodnu podršku.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *