Plazma

Facebook blokirao lažne profile iz Irana

Facebook je objavio da je ugasio više desetina lažnih naloga na Instagramu i Facebooku, zbog stranog mešanja u politiku, i to iz Rusije, Irana, Mjanmara i Vijetnama. Iranska kampanja bila je usmerena na pobedu protiv Trampovih pristalica u SAD-u.

facebook blokirao lažne profile

Lažne vesti i mešanje u unutrašnju politiku

Kampanje su bile usmerene na unutrašnju politiku SAD-a i pobedu nad Trampom. Sa lažnih profila deljene su lažne vesti o američkim izborima, hrišćanstvu, američkoj imigracionoj politici, ali i američko-iranskim odnosima.

Neki od profila pokušali su da stupe u kontakt sa javnim ličnostima, da ih objavljuju u različitim grupama i još mnogo toga. Facebook je naveo da je ovo stalni bezbednosni izazov za njih, i da konstantno rade na tome da se ovakvi nalozi odstranjuju sa mreže.

lazni nalozi na facebooku

Napadi dolaze i iz drugih država

U Rusiji je srušeno više desetina naloga na Facebooku i Instagramu zbog kršenja sporazuma o spoljnoj politici, i ovo je pokazatelj da se Rusija nije odrekla trikova koje je koristila 2016. godine. U poslednje vreme sa ruskih naloga nisu stizale lažne vesti i komentari o SAD-u i unutrašnjoj politici, već o Ukrajini i Krimu, i to na ruskom, ukrajinskom i engleskom jeziku.

Pročitajte i:  I DuckDuckGo dozvoljava praćenje

Istragom je Facebook došao do informacija da su deaktivirani nalozi povezani sa ruskim vojnim obaveštajnim službama. Kada je u pitanju Iran, tu nisu mogli da pronađu nikakvu vezu između države i propagiranog materijala, sugerišući da bi ti napori mogli biti motivisani profitom, a ne politikom i špijunažom. I u Mjanmaru i Vijetnamu je zabranjen određen broj stranica i grupa, koje su sejale dezinformacije o telekomunikacionim operaterima u Mjanmaru.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,