BIZIT Seminar

Facebook cenzurisao američku Deklaraciju nezavisnosti zbog govora mržnje

Facebook algoritmi uklonili su delove američke Deklaracije nezavisnosti sa društvene platforme, nakon što su utvrdili da delovi teksta sadrže govor mržnje.

Naime, problem je nastao kada su jedne lokalne novine iz Teksasa na svoju Facebook stranicu počele da postavljaju odlomke iz Deklaracije, a nekoliko dana pre Dana nezavisnosti koji se proslavlja 4. jula. U početku se sve odvijalo prema planu, ali su se stvari zakomplikovale kada je na red došao deo teksta koji govori o američkim starosedeocima, te ih opisuje kao divljake. Nakon što je taj deo iz Deklaracije postavljen na stranicu pomenutog medija administratori su dobili obaveštenje da njihov post nije u skladu sa pravilima korišćenja platforme, te da sadrži govor mržnje.

Iz kompanije Facebook su se naknadno izvinili, te objasnili da problematični post ipak nije u sukobu sa pravilima korišćenja, budući da su pre toga utvrdili poreklo teksta. Tako se došlo do zaključka da je dobar deo istorije sveta građen na govoru, te delima koja su počinjena iz mržnje, a nakon što su reči Tomasa Džefersona postale problem na mreži 21. veka.

Pročitajte i:  Najnoviji poslovni model društvenih mreža naplaćuje sigurnost

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,