Top50 Glas publike

Facebook dugme protiv govora mržnje zbunjuje korisnike

Facebook je nedavno dodao još jednu opciju koja bi trebalo da pomogne u borbi protiv govora mržnje, a u obliku pitanja „Da li ovaj post sadrži govor mržnje?“ koje se u jednom trenutku našlo ispod svakog sadržaja na platformi.

PCPress.rs Image

Čini se da je opcija trenutno dostupna samo korisnicima iz Sjedinjenih Američkih Država (mada je na kratko bila dostupna i korisnicima u Srbiji). I dok jedni kritikuju Facebook zbog ovog poteza, drugi u njemu vide grešku, budući da se pitanje pojavljuje na neočekivanim mestima.

Ako korisnici kliknu na odgovor „da,“ a kako bi označili neki post koji sadrži govor mržnje, dobiće četiri opcije uz pomoć kojih bi trebalo da preciziraju o kojem tipu govora mržnje se radi. Ponuđene opcije su “hate speech”, “test p1”, “test p2” and “test p3,“ što ukazuje na to da funkcija još uvek nije završena, te da joj nije bilo vreme da se pojavi na platformi.

Pročitajte i:  EU upozorava Metu

Pored navedenih grešaka, platforma je kritikovana i zbog toga što neki u ovom potezu prepoznaju nameru da se ukine „konzervativan način razmišljanja,“ te način za ukidanje konzervativne vesti, a u korist onih liberalnijih. Iako može da se učini da to ne bi trebalo da bude problem, ipak postoji razlika između govora mržnje i običnog neslaganja.

Drugi korisnici su pak primetili da se pitanje pojavljuje ispod svakog posta, te počeli da dele najneobičnija mesta na kojima su ga zatekli. Tako su i dugo obožavane slike pasa i mačaka postale potencijalno opasni sadržaji, a neki su primetili i postove Marka Zuckerberga ispod kojih se pojavilo ovo, sada već poznato, pitanje.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,