TrendMicro

Facebook gasi svoj sistem za prepoznavanje lica

Meta se sada sve više udaljava od metode prepoznavanja lica. Kompanija je objavila da gasi sistem za prepoznavanje lica na Facebook-u „narednim nedeljama“.

PCPress.rs Image

Više nećete biti automatski prepoznati na fotografijama ako ste uključili ovu funkciju, a Facebook će izbrisati preko milijardu šablona za prepoznavanje lica. Automatski alternativni tekst opisi za osobe sa oštećenim vidom takođe će prestati da imenuju osobe otkrivene na fotografijama.

Kompanija je saopštila da je donela odluku nakon “rastuće zabrinutosti” oko šire upotrebe prepoznavanja lica, uključujući “neizvesnost” u vezi sa regulacijom tehnologije.

Iako je Meta veruje da bi prepoznavanje lica i dalje moglo da bude od pomoći u nekim situacijama, kao što je dobijanje pristupa zaključanom nalogu, smatra se da je „uži“ pristup koji je više orijentisan na privatnost bolji od šire strategije. Na primer, prepoznavanje na uređaju ne bi zahtevalo deljenje podataka sa spoljnim serverima.

Postoji značajan pritisak da se sistem isključi

Meta (nekada Facebook) imao je ranije tužbu za privatnost zbog prepoznavanja lica koja ga je koštala 650 miliona dolara 2020. godine i verovatno sada ne želi da se to ponovi.

Pročitajte i:  Kako da verifikujete svoj Instagram nalog: Vodič korak po korak

Vlade u rasponu od Massachusetts-a do Evropske unije ili su usvojile ili snažno razmatraju barem delimičnu zabranu korišćenja prepoznavanja lica. Facebook-ov sistem prihvatanja možda nije eksplicitno u suprotnosti sa tim zakonima, ali poruka je jasna: sistemi za prepoznavanje lica širokog spektra nisu baš dobrodošli.

Kako sada stoji, Meta nije sama. Amazon sada ima zabranu na neodređeno vreme svoje platforme Rekognition, a Google je od 2018. godine odbio da prodaje tehnologiju prepoznavanja lica. Iako Meta nije u potpunosti odustala od koncepta, očigledno je željna da bude viđena kao napredna i nastavlja da popravlja svoju reputaciju privatnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,