BIZIT Seminar

Facebook, Google i Twitter možda odlaze iz Hong Konga

IT kompanije su već u sukobu sa vladom Hong Konga i čini se da ta napetost sve više raste. Asia Internet Coalition, tehnološka alijansa koja uključuje Facebook, Google i Twitter, upozorila je Hong Kong da će kompanije prestati da posluju na toj teritoriji ako zvaničnici krenu sa izmenama zakona o zaštiti podataka zbog kojih kompanije mogu biti odgovorne za doxing kampanje.

Facebook, Google i Twitter će možda otići iz Hong Konga.

Kompanije bi mogle biti odgovorne za doxing kampanje korisnika

Tehnički giganti su zabrinuti da bi se zaposleni mogli suočiti sa krivičnom istragom ili čak sa optužbama ako korisnici dele lične podatke na mreži, čak i ako ne prave nikakvu štetu. Alijansa je predložila da Hong Kong suzi obim zakona o kršenju privatnosti. Hong Kong-ov komesar za privatnost ličnin podatka izjavio je da su potrebne nove mere nakon što je doxing pomerio granice morala i zakona. Komesar je takođe insistirao na tome da izmenjeni zakoni neće imati nikakvog uticaja na slobodu govora.

Amandmani bi mogli biti odobreni do kraja zakonodavne godine. Tzv. prodemokratski aktivisti su tokom protesta 2019. često doxirali policajce i druge ljude, pa postoji zabrinutost da bi revidirani zakoni mogli dovesti do problema za akcionare i tehnološke kompanije. Zbog navodno antidemokratske politike moglo bi biti teže pozvati policiju na odgovornost za nasilje ili kritikovati zvaničnike.

Pročitajte i:  Epic i Match nastavljaju borbu protiv Google-a u novembru

Interesantno je videti da u ovom slučaju Facebook, Google i Twitter podržavaju hakovanje i objavljivanje ličnih informacija na internetu dokle god to nanosi štetu ljudima s kojima se politički ne slažu. Doxing, odnosno hakovanje i objavljivanje privatnih informacija, je postao popularan među tzv. demokratskim aktivistima, odnosno pripadnicima manjine koja se oštro opire objedinjavanju Hong Konga s maticom nakon vekovne kolonijalne uprave.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,