Top50 Glas publike

Facebook greška otkrila lične podatke Instagram korisnika

Prilikom registracije na Instagram, servis obećava da lični podaci korisnika, kao što su email adrese i rođendani, neće biti javno dostupni. Međutim, otkrivena je greška koja napadačima omogućava da jednostavno dođu do tih privatnih informacija. Bag je omogućavao da se kroz biznis naloge, kojima je dat pristup do eksperimentalnih funkcija u svrhu testiranja, otkriju i preuzmu pomenute informacije.

PCPress.rs Image

Napad bi mogao da se sprovede kroz Facebook Business Suite alat, koji je dostupan svakom ko ima business nalog. Eksperimentalni upgrade omogućava da se, ako je Facebook-ov biznis nalog povezan sa Instagram-om, prikažu neke dodatne informacije o osobama, koje uključuju i privatne email adrese i datume rođenja. Sve što bi korisnik trebao da uradi da bi im pristupio je da pošalje direktnu poruku na Instagram nalog korisnika. Istraživanje je pokazalo da se na ovaj način mogu dobiti informacije i sa naloga koji su podešeni kao privatni.

U zvaničnom saopštenju Facebook-a povodom tog pitanja, objavljeno je da je greška bila aktivna samo kratak period vremena, s obzirom da je eksperiment pokrenut u oktobru. Kompanija nije objavila koliko korisnika je imalo pristup toj funkciji, ali su rekli da je u pitanju „mali test“, kao i da je istraga utvrdila da greška nije eksploatisana. Istraživač koji je otkrio grešku, nagrađen je kroz Facebook Bug Bounty Program, a greška je ispravljena u roku od nekoliko sati nakon što je prijavljena.

Pročitajte i:  Facebook ima alat za brisanje vašeg broja telefona iz svoje baze podataka: Kako to funkcioniše?

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,