Top50 Glas publike

Facebook i mentalno zdravlje korisnika

Kompanija Facebook priznala je da preterano korišćenje, te pretraživanje ove društvene mreže može da učini da se korisnici osećaju loše. Naime, David Ginsberg, direktor odeljka za istraživanje ponašanja korisnika, te naučnica Moira Burke, su u jednom blog postu izneli ovu, prilično iznenađujuću tvrdnju, koja osvetljava negativne strane korišćenja platforme.

PCPress.rs Image

Prilikom ovog istraživanja korišćeni su i podaci iz istraživanja koje je Univerzitet u Mičigenu sproveo nešto ranije, a tokom kojeg je zaključeno da se studenti koji 10 minuta provedu čitajući postove na fejsbuku osećaju znatno lošije od kolega koje su to vreme provele razgovarajući sa prijateljima, te postavljajući sopstvene postove na ovu društvenu platformu, pre nego čitajući postove koje su drugi postavili. Tom prilikom su objavljeni i podaci da oni koji kliknu na četiri puta više linkova od prosečne osobe, ili „lajkuju“ isto toliko postova, beleže lošije mentalno stanje od onih koji to ne čine.

Iako razlozi nisu potpuno jasni, istraživači pretpostavljaju da online čitanje o drugima vodi do negativnog društvenog upoređivanja, a više nego ono koje se dešava offline, buduće da je korisnicima lakše da kontrolišu svoje društveno predstavljanje u veštačkim uslovima na društvenoj mreži. Jedna druga teorija govori o tome da angažovanje na internetu korisnike donekle izoluje, te ih onemogućava da dobiju ono što dobijaju tokom prirodne komunikacije, što ih, ponovo čini manje zadovoljnima.

Pročitajte i:  Facebook može potajno prazniti vaše telefonske baterije

PCPress.rs Image

Istraživači tvrde da Facebook može i pozitivno da utiče na oko dve milijarde svojih korisnika, a u zavisnosti od toga kako ovi koriste tehnologiju. Ako bi, umesto pasivnog pregledavanja sadržaja, koja podseća na ono koje se dešava kod osoba koje često prate televizijski program, korisnici imali više interakcije sa svojim online prijateljima, to bi učinilo da se osećaju bolje. Tako su opcije poput onih koje podsećaju na rođendane korisnika, te opcije “on this day”, konstruisane da podstaknu interakciju, te blagotvorno utiču na mentalno zdravlje korisnika.

Facebook takođe na poseban način rangira online prijatelje u okviru liste onih koje korisnik prati, te news feed-a, pa se u vrhu pojavljuju oni do kojih je određenom konzumeru društvene platforme, a prema zaključcima do kojih se došlo na osnovu algoritama, najviše stalo, što bi opet trebalo da utiče na povećanu interakciju, te bolje mentalno stanje korisnika.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,