N Central domination

Facebook ima novu alatku za borbu protiv lažnih vesti

Iz Facebook-a su najavili da više neće koristiti alatku Disputed Flags za prepoznavanje lažnih vesti, te će od 21. decembra na scenu stupiti novaRelated Articles, koja će se boriti protiv lažnih informacija u okviru News Feed-a. Related Articles će korisnicima pružati širi kontekst određene vesti, te nuditi opciju da se vidljivost ograniči u slučajevima kada se radi o netačnim informacijama.

PCPress.rs Image

Posle godinu dana testiranja, stručnjaci su došli do zaključka da Disputed Flags greškom krije i informacije koje objašnjavaju zašto je neka vest netačna, te tako negativno utiče na javno mnjenje. Ova opcija je bila prilično spora, i u proseku je bilo potrebno tri dana da se neka vest oceni, te samo kao tačna ili netačna, što korisnicima onemogućava pristup širem kontekstu, te ocenjivanje neke vesti kao „delimično tačne“ ili „nepotvrđene“.

PCPress.rs Image

Sa testiranjem opcije Related Articles počelo se početkom godine, te se došlo do zaključka da se zahvaljujući njoj vesti koje su označene kao lažne slabije dele na ovoj društvenoj mreži. Iz kompanije kažu da su lažne vesti uglavnom motivisane finansijskom dobiti, te korisnike vode na web-sajtove koji sadrže samo reklame, pa će opcija Related Articles pored vesti nuditi i logotip medija, a da bi korisnicima odmah bilo jasno o kojem se izvoru radi.

Pročitajte i:  Instagram će prikazivati još više postova sa naloga koje ne pratite

Izvor: The Verge

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,