BIZIT 2022

Facebook izdvojio šest miliona dolara za obuku novinara

Facebook je osnovao fond od šest miliona dolara za obuku lokalnih novinara u Velikoj Britaniji, kao deo novog Community News projekta. Ideja je da se ohrabri izveštavanje iz gradova koji su ostali bez svojih lokalnih medija, te izveštača, što bi Community news trebalo da nadoknadi u okviru Facebook platforme.

PCPress.rs Image

Novac bi trebalo da se podeli između lokalnih izdavača, kako bi se iskoristio za regrutovanje onih koji će proći obuku. Projekat prati Facebook interesovanje za novinarstvo, koje je počelo tokom 2017. godine, te koje je nastalo u okviru nastojanja da se kreira zdrav novinarski ekosistem koji bi doprineo borbi protiv lažnih vesti zbog kojih kompanija trpi velike pritiske. Facebook je lokalne vesti prepoznao kao odličan početak za dobro novinarstvo, koje se ne oslanja na senzacionalizam i dezinformacije.

PCPress.rs Image

Velika Britanija je tokom 2017. godine izgubila 40 lokalnih medija, pa je ovakav fond više nego dragocen, a naročito nakon što je Facebook optužen da je glavni krivac za ukidanje ovih medija. Postavlja se pitanje šta nakon obuke, budući da su sa medijima nestali i novinarski poslovi, pa se pretpostavlja da bi Facebook mogao da ponudi rešenje i za ovaj problem, te da se proširi i u druge delove sveta koji se takođe nose sa sumrakom lokalnih medija.

Pročitajte i:  Nova funkcija Facebook-ovih profila omogućiće korisnicima da podele svoje naloge

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,