Top50 Glas publike

Facebook kažnjen sa 5 milijardi: Šta to znači za privatnost korisnika?

Kada kažemo da je Facebook kažnjen, to polako dobija težinu kao da govorimo “dobar dan”. Ipak, ovog puta je reč o zaista drakonskoj kazni. Da li će privatnost korisnika konačno biti efikasna, ili će Zuckerberg opet da se izvinjava?

facebook kažnjen privatnost korisnika

Facebook je dobio još jednu ogromnu kaznu, ali nam nešto govori da ni to neće ništa promeniti. O čemu se radi? Američka Federalna trgovačka komisija (FTC) kaznila je Facebook sa 5 milijardi dolara zbog ugrožavanja privatnosti korisnika. Ovo nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da već godinama slušamo o neverovatnim metodama uzimanja podataka.

Facebook kažnjen – da li će se nešto promeniti?

Takođe nije ni prvi put da Mark Zuckerberg obećava veću brigu o korisnicima. Sve je deo već viđenog procesa gde se otkrije neko otimanje privatnosti, usledi kazna, a onda se Mark i kompanija izvinjavaju. Sve je to deo veoma isplativog biznisa iznajmljivanja sopstvenih korisnika oglašivačima. Ipak, ovog puta Zuckerberg ima pet milijardi razloga da obeća svima da će sad sve biti drugačije.

Pročitajte i:  Amazon masovno otpušta softverske inženjere

mark zuckerberg

Naravno da niko nije naivan da misli da će se nešto značajno promeniti. Dobićemo eventualno neki novi pop-up koji će nas pitati da li pristajemo na nešto. Svi će naravno kliknuti potvrdno da jer neće ni čitati šta tu piše (a i ne nudi se alternativa ako ne pristajemo), i sve će biti po starom ali po zakonu.

Društvene mreže su jednostavno mesto gde dobijate priliku da razmenjujete svoje lične podatke sa raznim kompanijama. Ako vam se to ne sviđa možda bi najbolje bilo da zatvorite svoje naloge ili da jednostavno stavljate lažne informacije. To što je Facebook kažnjen verovatno neće ništa promeniti, iako EU sa svojim GDPR-om i američki FTC dele kazne koje se broje milijardama dolara.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,