Facebook korisnici brišu stare postove i komenatre

Iz kompanije Facebook su obećali da će korisnicima omogućiti da lakše brišu svoje podatke, a kako bi utišali buru koja se podigla oko prikupljanja informacija u okviru ove platforme.

PCPress.rs Image

Tako bi uskoro trebalo da se pojave alatke zahvaljujući kojima će korisnici moći da vide sve informacije koje je platforma sakupila, te da tako kreirane fajlove otpremaju na svoje uređaje, ili ih unište. Nova opcija bi trebalo da omogući i migraciju informacija na neku drugu platformu, a za one korisnike koji budu odlučili da napuste Facebook. Iz kompanije kažu da su opcije kreirane u skladu sa novim evropskim zakonima o privatnosti, te da nisu u vezi sa Cambridge Analytica skandalom.

PCPress.rs Image

Tako GDPR, koji na snagu stupa u maju, od kompanija zahteva da korisnicima daju veću kontrolu nad podacima, te podrazumeva visoke novčane kazne u slučaju kršenja. Facebook će se verovatno odmah na početku suočiti sa velikim problemima, a zbog pomenutog skandala. Sa GDPR-om kazne bi mogle da podrazumevaju sume do 1,6 milijardi evra, a pretpostavlja se da će Facebook zbog prethodnih kršenja zaštite podataka sačekati najveća moguća kazna.

Pročitajte i:  Dostupne šifrovane rezervne kopije za WhatsApp

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , ,