BIZIT 2022

Facebook kreće sa strimingom muzičkih videa

Po svemu sudeći, Facebook se sprema da lansira muzički video striming na svojoj platformi. Servis će, za početak, biti dostupan u SAD-u, a zamišljen je kao direktan konkurent YouTube-u.

PCPress.rs Image

Nova opcija u podešavanjima

Vlasnici stranica koji su povezani sa izvođačima neće morati da upload-uju, ili linkuju video snimke. Umesto toga, biće na raspolaganju nova opcija u podešavanjima kojom će moći da daju Facebook-u pravo da dodaju video snimke na njihove stranice, gde će fanovi moći da ih gledaju u Video tab-u.

Izvođačima se preporučuje da do 1. avgusta aktiviraju ovu opciju. Ako to ne urade, Facebook će nakon toga kreirati oficijelnu muzičku stranicu u njihovo ime, koja će se zvati „[Ime umetnika] Official Music“. Takve stranice će kontrolisati Facebook i biće dostupne fanovima kroz Facebook Watch tab.

Umetnici koji su imali ugovore sa najvećim američkim izdavačkim kućama ranije nisu smeli da dele svoje video snimke, jer im klauzule u ugovorima to nisu dozvoljavale. Prema tim ugovorima, bio je dozvoljen prikaz samo kratkih inserata iz video spotova.

Pročitajte i:  Instagramova nova funkcija plaćanja omogućava korisnicima da kupuju proizvode preko DM-a

PCPress.rs Image

Facebook je duže vreme radio na tome da promeni ove ugovore. Prema izveštajima, još od decembra prošle godine traju pregovori sa tri najveće muzičke kompanije – Universal Music Group, Sony Music Entertainment i Warner Music Group, kako bi se obezbedila prava za prikaz muzičkih videa izvođača.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,