PC Press Studio

Facebook mora da isplati korisnicima 725 miliona dolara

Facebook zbog kršenja privatnosti mora da isplati korisnicima 725 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Nekada najpopularnija društvena mreža koja je uspešno godina kreirala javno mnjenje i „nametala“ odluke, šepureći se o velikom znanju i umeću, svoj pad je pokušala da prekrije promenom imena i najavom metaverzuma. Facebook je počeo da se ruši na temelju poverenja korisnika i privatnosti podataka. Još tokom 2018. godine Facebook se suočio sa grupnom tužbom korisnika zbog zloupotrebe korisničkih podataka.

Uspešnost rada Facebooka se temelji na poznavanju, prikupljanju i analizi korisničkih podataka. Velika baza podataka korisnika pružila je položaj Facebooku da jednostavnim analizama navodi svoje korisnike u željenom pravcu. Podaci su se koristili za plasiranje proizvoda, online prodaju ali i u prvom redu za kreiranje političke atmosfere. Krah je Facebook pokušao da zamaskira otvaranjem Mete i plasiranjem ideje metaverzuma. Problematičnost metaverzuma je upravo u tehnologiji koja bi imala značajno veći pristup svim resursima kojim pojedinici raspolažu. Zahvaljujući pristupu poverljivim podacima upravljanje bi bilo značajno pojednostavljeno. Facebook je međutim izgubio prividno poverenje o poverljivosti podataka još 2018. godine.

Pročitajte i:  Facebook nastavlja sa rastom usred „godine efikasnosti“

Tokom 2018. godine pokrenuta je zajednička tužba korisnika protiv Facebooka nakon što je otkriveno da su informacije 87 miliona korisnika nepropisno podeljene sa Kembridž analitikom. Upravo ovaj podatak pokazuje da su društvene mreže samo ulazni momenat prikupljanja podataka dok je kontrola podacima mnogo dublja i složenija.

U ovom sudskom procesu dokazano je da je Facebook načinio prekršaj protiv poverljivosti podataka korisnika. Na osnovu presude Facebook je dužan da isplati 725 miliona dolara korisnicima čiji su podaci bili ugroženi. Reč je o grupi američkih korisnika koji su imali nalog između maja 2007. godine do decembra 2022. godine. Ovi korisnici imaju rok da do 25. avgusta podnesu zvanični zahtev Facebooku za isplatu odštete.

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *