BIZIT 2022

Facebook nasleđivanje – ko je naslednik vašeg profila?

Budimo iskreni, mnogo puta smo pomislili – ako barem nismo diskutovali – šta se dešava sa Facebook profilima ljudi koji su izenada preminuli? Oni ostaju eteru i obitavaju – u nedogled. Nikome nije omogućen pristup (osim ukoliko prethodno nije ugovoreno otkrivanjem adrese i lozinke), te nije moguće ni upravljati takvim profilima.

Legacy-contact-640x608

Novitet iz ove koorporacije je možda morbidan, ali neophodan. Do sada je postojala mogućnost da rođaci preminulog lica pošalju zahtev uz dokaze o smrti i na taj način (dugim procesom) zatvore profil. Previše komplikacija, ali i činjenica da je nekim ljudima nemoguće da ugase profil voljenog nakon smrti, dovode do toga da je na internetu pregršt neaktivnih profila, koji u krajnjem slučaju mogu i da se zloupotrebe.

Facebook je, za sada, omogućio korisnicima na američkom tržištu da probaju novu mogućnost – odabir naslednika ličnog profila. Naime, korisnici mogu da imenuju svog sukcesora u slučaju da im se nešto dogodi. Takvi naslednici bi imali pravo da raspolažu profilom po nalogu i uputstvima vlasnika. Kada iz Facebook-a potvrde smrt jednog lica (umrlica, novinski članak), takav nalog postaje “memorijalnog” kakatera, tako da se takvi profili više ne pojavlju u sugestijama ili kao reklame. Pored mogućnosti održavanja profila, moguće je i gašenje takvih profila. I na taj način, sasvim “efikasno” se rešava ovo “bitno” pitanje.

Pročitajte i:  Velika promena: Novi Facebook, novi algoritam

unnamed4

Ali kako odabrati naslednika i koliko je pametno prepuštati u ruke svoj profil sa svim podacima. Jer, ukoliko se ne izabere pametno, i u tom slučaju može doći zlopotrebe. Ostaje da vidimo u kom pravcu ide ova kompanija i šta je sledeći (bizaran) korak.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,