Facebook News Feed od sada lošije rangira sajtove sa neoriginalnim vestima

U cilju borbe protiv lažnih i „ukradenih“ vesti, Facebook je krenuo da demotiviše sajtove koji samo prenose tuđe vesti, bez ikakvih ili sa minimalnim modifikacijama. Linkovi sa takvih sajtova će se ređe pojavljivati u News Feed-ovima korisnika. Kompanija se odlučila na ovaj korak nakon istraživanja koje je sprovela među korisnicima, a koje je pokazalo da oni ne žele da gledaju takve sadržaje.

PCPress.rs Image

Postavlja se pitanje kako prepoznati takve sadržaje? Kako navode, to su najčešće sajtovi koji su pretrpani reklamama i na kojima je preuzeti tekst samo mesto za popunjavanje „rupa“ između reklama. Sistem koristi i princip upoređivanja tekstova u potrazi za istim ili sličnim objavama. Stepen poklapanja tekstova, vreme objave sa izvora, kao i količina i kvalitet prikazanih reklama na sajtu pomažu mu da odredi koja objava je originalna, a koje su kopije.

Sajtovi koji prenose vesti na takav način, ubuduće će biti manje vidljivi na Facebook News Feed-u, smanjiće im se posećenost koja dolazi sa Facebook-a, zarađivaće manje, pa se očekuje i da će manje preuzimati tuđe sadržaje (tekstove, fotografije i video snimke). U idealnom slučaju, zahvaljujući tome stvoriće se „efekat kišobrana“ koji će se odraziti na kompletan web, gde će se, nadamo se, generalno smanjiti količina neoriginalnog sadržaja.

Pročitajte i:  WhatsApp kažnjen zbog deljenja ličnih podataka korisnika sa Facebook-om

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:

Tagovi: ,