Facebook nije jedina kompanija koja je promenila naziv

U septembru je bivša zaposlena u Facebook-u Frances Haugen predala Wall Street Journal-u interne dokumente koji su otkrili neke prilično inkriminirajuće informacije. Ubrzo nakon toga, izvršni direktor Mark Zakerberg najavio je da će Facebook promeniti ime u Meta. Bio je to klasičan potez kada kompanija „zabrlja“ i krene da gubi naklonost javnosti. Kompanija tada menja naziv dolazi sa novim i brendom.

PCPress.rs Image

Facebook je samo najnoviji u velikoj tradiciji kompanija koje su promenile ime nakon javnog skandala.

British Petroleum u BP

Kompanije za naftu i gas uglavnom nemaju najbolju ekološku reputaciju, ali BP zauzima sam vrh. Godine 2000. naftni i gasni gigant je promenio ime iz British Petroleum u BP, otkrio je novi zeleno-žuti logo sa sunburst logom i usvojio slogan “beyond petroleum“. Sve ovo je bilo u pokušaju da izgleda ekološki prihvatljivije.

Ali onda je došlo do smrtonosne eksplozije naftne rafinerije u Teksasu 2005. godine, izlivanja nafte na Aljasci gde je iscurilo 200.000 galona u zaliv Prudhoe 2006. godine, i naravno, izlivanja Deepwater Horizon 2010.godine, koje je bilo najveće izlivanje nafte u istorije. Ispostavilo se da promena imena nije učinila kompaniju ekološki odgovornijom.

PCPress.rs Image

Blackwater u Xe pa u Academi

Reputacija Blackwater-a je postala toliko loša da je morala više puta da menja ime. Godine 2006. jedan od zaposlenih u Blackwater-u se „napio i ubio“ jednog od telohranitelja iračkog potpredsednika. Zatim 2007. godine, kompaniju su tužile porodice zaposlenig koji su ubijeni u Fallujah-u zbog nemara. Takođe 2007. godine, izvođači radova Blackwatera otvorili su vatru u Bagdadu, ubivši 17 iračkih civila.

Pročitajte i:  Meta mora plati 175 miliona dolara zbog povrede patenta

Četiri kompanije Blackwater-a su osuđene za pucnjavu i osuđene na zatvor, a američki State Department odlučio je da ne produži ugovor sa kompanijom. Erik Prince (brat bivše Tramp-ove zvaničnike Bele kuće Betsy DeVos) povukao se sa mesta generalnog direktora, a kompanija je preimenovana u Xe. Zatim 2011. godine. Xe je kupila grupa privatnih investitora i kompanija je ponovo promenila ime, u Academi. Sada je u vlasništvu kompanije pod nazivom Constellis Holdings.

PCPress.rs Image

Philip Morris u Altria

Izgradnja poslovanja oko “cool factor” proizvoda može biti problem kada vrhovni sud utvrdi da je proizvod štetan i stvara zavisnost. Tada 2003. godine ljudi su shvatili da cigarete nisu zdrave, pa je Philip Morris, jedna od najvećih svetskih duvanskih kompanija, odlučila da treba da poboljša svoj imidž u javnosti. Takođe, kompanije je želela ime koje obuhvata i druge njegove proizvode, pošto je u to vreme posedovao i Kraft Foods i pivsku kompaniju SABMiller. Promenio ime u Altria.

Prodaja cigareta u SAD je u padu od 2001. godine, tako da to verovatno nije bilo sjajno za korporativni moral. Ali, kao kašalj hroničnog pušača, Altria nije nestala. Umesto toga, diverzifikovala je svoje vlasništvo, kupujući bezdimni duvan i vinsku kompaniju UST i investirajući u kompaniju za kanabis Cronos Group i brend e-cigareta Juul Labs.

PCPress.rs Image

Fondacija Lance Armstrong u Livestrong fondaciju

Čovek koji prevazilazi rak u kasnoj fazi, osvaja Tour de Frans sedam puta zaredom i izlazi sa Sheryl Crow. Onda je Lance Armstrong priznao da je koristio lekove za poboljšanje performansi, i sve se srušilo.

Pročitajte i:  Meta spremna da blokira deljenje vesti zbog novog zakona u Kanadi

Armstrong-ova herojska priča bila je osnova za njegovu istoimenu fondaciju. Žutim silikonskim narukvicama svi su neko vreme bili opsednuti. Dakle, kada je 2012. godine otkriveno da je Armstrong varao, fondacija je smatrala da je najbolje da se svesno raskine. Armstrong se povukao sa mesta predsednika, a fondacija je promenila ime u Livestrong fondacija.

Temelj se nikada nije potpuno oporavio. Prihodi su značajno opali od 2012.godine. Sa rebrendiranjem i pomeranjem misije ka finansiranju istraživanja raka 2020. godine, Livestrong fondacija se nada da će se obnoviti.

PCPress.rs Image

McAfee u Intel Securiti pa u McAfee

John McAfee je 1987. osnovao istoimenu kompaniju poznatu po svom antivirusnom softveru. Sredinom 90-ih, ekscentrični preduzetnik je napustio kompaniju. Počeo je da se bavi jogom u Colorado-u, a zatim se preselio u Belize nakon što je izgubio bogatstvo gde je izgradio sopstveni privatni vojni kompleks, a zatim se sakrio pošto je postao osumnjičeni u istrazi ubistva u Belize-u.

McAfee je 2019. godine rekao da nije podneo poresku prijavu osam godina i da je „oporezivanje nezakonito“. Na ničije iznenađenje, optužen je za ovo i neplaćanje poreza na milione koje je zaradio kroz promovisanje kriptovalute, govorničkih angažmana i drugih izvora prihoda. U junu 2021. godine McAfee je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Španiji gde je čekao ekstradiciju u SAD.

Bilo koja od ovih ludorija bila bi dovoljna da trajno ošteti istoimeni brend. Ali prekretnica je došla 2013. godine kada je McAfee, koji je nosio matirane vrhove i plemenske tetovaže, objavio veoma čudan NSFW video u kojem je rekao da se kompanije promenila otkako ju je on vodio. U to vreme u vlasništvu kompanije Intel, McAfee Associates je 2014. godine promenila u Intel Securiti Group.

PCPress.rs Image

Do 2016. godine, Intel je izdvojio Intel Security Group, a kompanija je ponovo promenila ime u McAfee. U intervjuu za ITBusiness.ca 2017. godine. CTO Steve Grogan je objasnio odluku rekavši: „McAfee brend ima ogromnu vrednost“. Uprkos najboljim naporima John McAfee da uništi reputaciju kompanije, brend McAfee je i dalje imao jak odjek kod potrošača.

Pročitajte i:  Nova kazna za Metu od 265 miliona evra

Da li možemo očekivati da će se Meta u budućnosti vratiti na stari naziv?

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,