BIZIT 23

Facebook nije uspeo da blokira 20% video snimaka masakra na Novom Zelandu

Facebook je objavio da se u vremenskom intervalu od 24 časa nakon pucnjave na Novom Zelandu pojavilo 1.5 miliona video šerovanih snimaka koje je napadač strimovao tokom napada. Više od 1.2 miliona videa je blokirano već tokom procesa uploada od strane korisnika, upotrebom automatizovanih tehnologija i ljudskom moderacijom. Nije objavljeno zašto 300.000 videa (što čini 20% od ukupnog broja) nije blagovremeno otkriveno.

PCPress.rs Image

Počinilac zločina, 28 godina star muškarac, strimovao je svoj napad na Facebook-u, koristeći akcionu kameru koju je držao na glavi. Facebook je zatvorio njegov nalog sat vremena nakon napada, ali video se već proširio po ovoj, ali i drugim društvenim mrežama (prvenstveno Twitter-u i YouTube-u). Napadač je u manifestu koji je objavio neposredno pred napad okarakterisao sebe samoprokloamovanim fašistom.

Facebook je kritikovan zašto ranije nije reagovao na znake koji su ukazivali na nacionalističke stavove na njegovom nalogu, kao što je to radio sa nalozima koji su proklamovali radikalni islamizam. Stoga je premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, najavila da će kompanije koje vode društvene mreže morati da se suoče za „dodatnim pitanjima“ koji se tiču njihove odgovornosti za ovaj slučaj. Prema nepotvrđenim izvorima, Facebook COO Šeril Sandberg, sastala se tokom vikenda sa premijerkom Novog Zelanda povodom ovog slučaja.

Pročitajte i:  Vaša YouTube početna stranica bi uskoro mogla da bude prazna ako ne uključite istoriju gledanja 

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,