BIZIT 23

FACEBOOK OSVAJA NEBO: Bespilotna letelica Aquila laserima obezbeđuje Internet za sve

Iz komapije Facebook stigle su interesantne novosti direktno od Marka Zuckerberga, koji je na svom facebook profilu objavio da je završena konstrukcija njihove prve bespiotne letelice pod nazivom Aquila.

facebook aquila letelica

Facebook je i ranije davao informacije o svojoj bespilotnoj letelici koja radi na solarni pogon i čiji je zadatak da šalje podatke na zemlju pomoću lasera  dok je u vazduhu. Prema Zuckerbergu, letelica ima raspon krila sličan Boeingu 747 (oko 42 m), ali zato teži kao jedan prosečan automobil, što joj omogućava da u vazduhu provede i nekoliko meseci.

Foto: Forbes.com
Foto: Forbes.com

Da podesetimo, Facebook je preduzeo ovaj projekat kao deo svojih napora pri Internet.org. Internet.org je inicijativa koju predvodi Facebook, sa ciljem okupljanja lidera u tehnologiji, neprofitnih organizacija i lokalne zajednice da pomogne povezivanje dve trećine sveta koji nema pristup svetskoj mreži.

Ovaj napor je važan, jer 10% svetske populacije živi u područjima bez postojeće infrastrukture. Kako bismo po pristupačnoj ceni povezali sve ljude na Internet, moramo da izgradimo potpuno nove tehnologije” – objašnjava Zuckerberg.

Pročitajte i:  EU: Tehnološke firme ne mogu da zaustave propagandu Rusije

Pored projektovanja i izgradnje solarne bespilotne letelice, Facebook je pionir i u polju tehnologije laserske komunikacije. Zuckerberg je u svom postu napisao: “Uspešno smo testirali novi laser koji može da prenosi podatke brzinom 10GB u sekndi. To je deset puta brže od bilo kog prethodnog sistema, i sa velikom preciznošću može da poveže tačku veličine novčića sa udaljenosti veće od 10 milja.” Prenos podataka laserima nije u suštini ništa novo, ali postizanje ovih brzina dok je letelica u vazduhu je impresivna.

Foto: Forbes.com
Foto: Forbes.com

Aquila će leteti na visini od oko 18km – daleko iznad komercijalnih letova, a u vazduhu će ostajati i do tri meseca u jednom trenutku. Zemaljska stanica će prenostiti radio Internet signal do glavne letelice, koja će onda feed-ovati drugu letelicu, koristeći lasersku komunikaciju. Avion će potom pružati Wireless signal za zemlju ispod nje.

Zuckerberg zatim zatvara svoju najavu sa: ” Tokom narednih meseci. testiraćemo ove sisteme u realnim slovima i nastaviti sa usavršavanjem, čime ćemo moći da svoja obećanja pretvorimo u stvarnost.” 

Autor: Damijan Jović

Pročitajte i:  Meta je zatvorila preko devet hiljada Facebook i Instagram naloga

Izvor: FacebookFacebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,