TrendMicro

Facebook otkriva šta se dogodilo?

Facebook se izvinjava zbog globalnog prekida u radu. Ovaj prekid je najduži još od zastoja koji se dogodio 2008. godine.PCPress.rs Image

„Svim ljudima i preduzećima širom sveta koji zavise od nas, izvinjavamo se zbog neugodnosti izazvanih ovim prekidom na našim platformama“, rekao je Santosh Janardhan, potpredsednik Facebook-a za infrastrukturu.

Facebook se izvinio zbog masovnog prekida u radu. Milijarde korisnika nisu mogli da pristupe Facebook-u, Instagram-u, WhatsApp-u i Messenger-u nekoliko sati.

Do prekida, koji je sprečio korisnike da koriste svoje aplikacije i pošalju poruke, došlo je zbog „promena konfiguracije na glavnim ruterima“, rekao je Janardhan, ne navodeći tačno koje su to promene.

PCPress.rs Image

Promene su izazvale „probleme“ koji su prekinuli protok saobraćaja između rutera u Facebook-ovim data centrima širom sveta. „Ovaj poremećaj mrežnog saobraćaja imao je kaskadni efekat na način na koji naši centri komuniciraju, što je dovelo do prekida naših usluga“, rekao je Janardhan.

Otprilike šest sati nakon što su platforme prestale sa radom, izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg napisao je na svojoj Facebook stranici: „Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger ponovo rade.“ „Izvinite zbog današnjeg prekida. Znam koliko se oslanjate na naše usluge da biste ostali povezani sa ljudima do kojih vam je stalo”, rekao je Zuckerberg.

Pročitajte i:  WhatsApp testira mogućnost dodavanja preko 1.024 osobe u grupni čet

PCPress.rs Image

Ovaj prekid je označio najduži period zastoja Facebook-a još od 2008. godine. Tada je aplikacija prestala sa radom na jedan dan. U 2019. godini sličan prekid trajao je oko sat vremena. Facebook je za taj incident “okrivio” promenu konfiguracije servera.

Facebook-ove akcije su u ponedeljak pale su za skoro 5% nakon prestanka rada. Dok su u utorak skromno porasle za skoro 1%. Platforma trenutno ima oko 3 milijarde korisnika. 

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,