TrendMicro

Facebook patentirao mehaničku očnu jabučicu

Facebook (nedavno rebrendiran kao Meta) je dobio patent za realistično mehaničko oko, događaj koji se istovremeno može smatrati i uznemirujućim i potpuno očekivanim.

PCPress.rs Image

Mehaničko oko je veoma slično ljudskom oku

Patent, koji je odobren u decembru, a prvi ga je primetio Insajder, opisuje veoma detaljno robotsko oko nazvano „Two-Axis Mechanical Rotatable Eyeball (Dvoosna mehanička rotirajuća očna jabučica)“. Mehaničko oko je postavljeno na dve rotacione ose koje se seku u centralnoj tački i pokreće ga spoljni motor, koji može, ali i ne mora postojati unutar animatroničke glave. Mehaničko oko je sablasno slično ljudskom oku i po obimu i po estetskom dizajnu, što se čini namerno, s obzirom na nameru Facebook-a da učini da oko „izgleda autentično za posmatrača“.

Patentirani nacrt otkriva da oko poseduje dužicu i zenicu, kao i spoljašnje kućište koje sadrži delove koji „predstavljaju“ ljudsku rožnjaču i beonjaču. Iza zenice se krije senzor slike, koji se može širiti i skupljati po volji dužice (koja, prema patentu, može biti obojena da liči na ljudsko oko). Iako Facebook nije rekao za šta namerava da koristi mehaničku očnu jabučicu, kontekst nudi nekoliko naznaka. Sam patent stalno pominje animatronički uređaj „konfigurisan da replicira čoveka ili životinju“, koji može uključivati kožu „sličnu ljudskoj“ koja je odgovorna za skrivanje mehaničkih komponenti. Ovo bi mogla biti referenca na kožu robota sa dodirnim senzorima, ili ReSkin, koju je razvio Facebook u partnerstvu sa Univerzitetom Carnegie Mellon prošle godine.

Pročitajte i:  Facebook će ugasiti funkciju Neighborhoods 1. oktobra

„Skininterfejsi“ su u poslednje vreme bili tema istraživanja; Istraživači su još 2019. godine demonstrirali prototip koji bi se mogao koristiti za kontrolu računara. Patent takođe ukratko govori o animatroničkom sistemu za praćenje očiju, kao i o slušalicama za veštačku realnost, kod kojih se spekuliše da uključuje predstojeće slušalice Project Cambria VR kompanije. Project Cambria će sadržavati mogućnosti praćenja očiju koje omogućavaju korisnikovom virtuelnom avataru da odgovara njihovim pokretima očiju i izrazima lica u realnom vremenu, što bi omogućilo ovom novom robotskom oku da pronađe svoj put u AR/VR prostor. Slično ovom projektu, Facebook je prošlog novembra pokazao prototip haptičke rukavice koja „imitira osećaj dodirivanja stvarnih objekata u virtuelnom svetu“.

Izvor: Extremetech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: