Facebook plaćao za transkribovanje Messenger glasovnih poruka

Facebook se pridružio listi onih kompanija koje su odlučile da transkribuju glasovne poruke svojih korisnika, a uprkos brigama o bezbednosti. Iz kompanije je potvrđeno da su zaposleni transkribovali glasovne Messenger poruke, kako bi se utvrdilo da li ih je AI sistem pravilno interpretirao. Praksa je zaustavljena nakon što je pokrenuto pitanje o bezbednosti, a transkribovane su samo one poruke koje su korisnici odobrili, i to potpuno anonimno.

PCPress.rs Image

Jasno je zašto Facebook ne želi još jedan skandal koji bi bio u vezi sa privatnim podacima korisnika, a najveći problem u vezi sa transkripcijom Messenger poruka jeste nedostatak transparentnosti. Zaposlenima koji su angažovani preko TaskUs nije objašnjavano odakle poruke dolaze, te zašto ih transkribuju, što je dovelo do toga da neki od njih pomisle da ono što rade krši etička pravila, posebno kada su u pitanju bile poruke koje sadrže privatne, ponekad i vulgarne materijale. S druge strane se u pravilima korišćenja na Facebook-u nigde ne spominje da bi ljudski radnici mogli da kontrolišu glasovne poruke, što je takođe problematično.

Pročitajte i:  Google zabranio još 25 Android aplikacija! 

PCPress.rs Image

Budući da je Facebook nedavno platio kaznu od pet milijardi dolara, upravo zbog kršenja privatnosti korisnika, praksa transkribovanja je zaustavljena, kako ne bi došlo do novih kazni. Istina je da AI sistem za transkribovanje poruka  zahteva dodatna poboljšanja, te da su mu za to potrebni dobri i tačni primeri, pa će Facebook možda morati da se pomiri sa tim da će sistem još neko vreme ostati neprecizan, sve dok se ne pronađu bezbedniji načini za njegovo treniranje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,