Laptop leto 2022

Facebook pokušao da kupi spyware za nadgledanje svojih korisnika?

Svi smo naišli na slučajeve kada pričamo o nečemu, a oglas za taj proizvod se kasnije pojavio na Facebook-u. Gigant društvenih mreža dugo je negirao da špijunira svoje korisnike, ali prema nedavnom izveštaju Motherboard-a to ne znači da nisu pokušali.

PCPress.rs Image

Kako se navodi u izveštaju, Facebook se obratio špijunskoj kompaniji zvanoj NSO Group u pokušaju da kupi softver koji bi mogao da se koristi za špijuniranje korisnika. Za one koji nisu upoznati, NSO stvara špijunski softver koji se zove Pegasus. Ovaj softver može da se koristi za daljinsko inficiranje mobilnih telefona i krađu podataka s njih, a vlade su ga ranije koristile za hakovanje WhatsApp-a. Facebook trenutno vodi pravnu bitku s NSO-om zbog incidenta hakovanja WhatsApp-a, i tako su ove informacije izašle na videlo.

Spyware za Apple korisnike

U izjavi CEO-a NSO, Shaley Hulio, piše: „Facebook predstavnici su izjavili da je Facebook zabrinut zbog toga što je njihov način prikupljanja korisničkih podataka putem Onavo Protect-a manje efikasan na Apple uređajima nego na Android uređajima. Predstavnici Facebook-a su takođe izjavili da je Facebook želeo da koristi navodne mogućnosti Pegasus-a za praćenje korisnika na Apple uređajima i bili su spremni da plate za mogućnost praćenja Onavo Protect korisnika.“

Pročitajte i:  Društvena mreža pokušava da namami starije korisnike sa Facebooka

Kasnije je Facebook odgovorio na ovu izjavu sopstvenom koja glasi: „NSO pokušava da odvrati pažnju sa činjenica koje su Facebook i WhatsApp podneli na sudu pre šest meseci. Njihov pokušaj da izbegnu odgovornost uključuje netačne predstavke o njihovim špijunskim softverima i diskusiju sa ljudima koji rade u Facebooku.“

Da li je to tačno ili ne, nije jasno, ali postupci Facebook-a tokom godina su definitivno predstavili kompaniju u lošem svetlu sa raznim skandalima vezanim za privatnost.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,