Facebook (ponovo) razmišlja da napravi svoj OS

U trenutku kada sve velike IT kompanije poput Apple-a i Google-a ulaze na AR i VR tržište, Facebook razmatra mogućnost da napravi svoj operativni sistem na kom bi njihov hardver radio i na taj način se manje oslanjao na svoje glavne konkurente.

PCPress.rs Image

“Za sada gledamo sve opcije, što uključuje partnerstvo sa drugim kompanijama i pravljenje zasebnog operativnog sistema, napravljenog pre svega za naočare za proširenu realnost”, kažu iz FB-a. To uključuje naočare ali i narukvicu koje bi omogućile korisnicima da pomoću njih kontrolišu i svoje telefone, računare i druge digitalne uređaje. Facebook-ova naizgled nepregledna lista pravila privatnosti ali i problemi koje su baš sa privatnošću imali korisnici Fecabook-a, mogu ih ponovo i dodatno zabrinuti jer će kompanija na taj način dobijati još više podataka o korisnicima.

Iz Facebook-a kažu da ne žele da ostave konkurenciji da kreira proizvode budućnosti već da žele da je kontrola u njihovim rukama, jer očigledno mogu bolje, ali je i pretpostavka da prepoznaju potencijal zarade. Facebook prethodnih godina pravi sve više hardvera, pa je tako prvo napravio VR uređaj Oculus a nešto zatim i video čet uređaj Portal. Iako VR još nije ušao u mainstreem, najveće IT kompanije moraju biti pioniri u toj oblasti, a na putu ka VR-u, savladavaju se prve prepreke i istražuje potencijal AR-a. Osim FB-a na tom putu ih prati inovativni Snapchat, od koga je sam FB javno prekopirao nekoliko AR mogućnosti koje se odmah postale hit.

Još 2013. godine, IT gigant je probao da napravi svoju verziju OS-a, međutim ona nije ugledala svetlost dana.

Izvor: cnet

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,