BIZIT 2022

Facebook preko aplikacija prati korisnike koji prete kompaniji

Početkom 2018. godine jedan Facebook korisnik zapretio je zaposlenima u jednoj od ispostava u Evropi, da bi se brzo nakon toga došlo do njegovih podatka, te zaključka da se nalazi u istoj zemlji kao i zaposleni kojima je pretio. Facebook je potom o incidentu obavestio vlasti, te je problematični korisnik od tada pod prismotrom.

PCPress.rs Image

Opisani incident poslužio je kao razlog za novu praksu, te korake koje je Facebook preduzeo kako bi se sačuvala bezbednost zaposlenih. Naime, na platformi se prate komentari, te se odvajaju oni koji se protumače kao pretnje, da bi se korisnici koji su ih napisali i koji se prepoznaju kao naročito opasni pratili preko Facebook aplikacija. Nekoliko onih koji su ranije bili zaposleni u kompaniji Facebook dovelo je u pitanje etiku ovakvih bezbednosnih praksi, te ih uporedilo sa „Velikim bratom koji nas sve posmatra,“ dok drugi ovakve prakse podržavaju, i tvrde da se zahvaljujući njima osećaju bezbednije.

PCPress.rs Image

Iako su neki protiv ovakvih načina povećavanja bezbednosti, pretnje sa kojima se Facebook suočava su stvarne, te postoji opravdana zabrinutost za bezbednost zaposlenih, ali se ipak postavlja i pitanje o bezbednosti podataka korisnika, budući da većina onih koji su se našli na listi potencijalno opasnih o tome nije obaveštena, te su lični podaci prikupljani bez njihovog znanja.

Pročitajte i:  Facebook želi da bude kao TikTok

Izvor: Cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,