Facebook prikupio 1,5 miliona mejl adresa bez znanja korisnika

Facebook je priznao da je prikupljao kontakte koji sadrže mejl adrese 1, 5 miliona korisnika, a bez njihovog pristanka. Naime, radi se o tome da je platforma između maja 2016. i marta 2019. godine od nekih novih korisnika tražila da verifikuju svoje mejl adrese, te unesu lozinke za svoje mejl naloge. Nakon toga su uneseni podaci skladišteni, a bez opcije koja bi korisnicima omogućila da izaberu više privatnosti za sebe i svoje mejl adrese.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su, nakon što se za narušavanje privatnosti saznalo u javnosti, objavili da su podaci skladišteni „nenamerno“, a kao deo uobičajenog procesa. Dalje je objašnjeno da kontakti nisu otišli dalje od prostora na koji su skladišteni, i da će sve sačuvane adrese biti obrisane. U budućnosti ne bi trebalo da dolazi do istog problema, budući da su zvaničnici kompanije potvrdili da je problem zbog kojeg su podaci skladišteni otklonjen.

PCPress.rs Image

Mejl verifikacija je standardna praksa za online servise, ali je problem u tome što se Facebook prema toj praksi odnosio na drugačiji način. Naime, obično se nakon registracije na neki servis, te unošenje mejl adrese, dobije verifikacioni mejl sa linkom na koji korisnici moraju da kliknu kako bi potvrdili da se zaista radi o njihovoj adresi. Facebook je umesto slanja verifikacionog mejla od korisnika tražio lozinke za mejl naloge. Tako je nastao još jedan problem koji ukazuje na kršenje privatnosti korisnika, a iz kompanije kažu da će svi korisnici čiji su podaci čuvani na ovaj način o tome biti obavešteni narednih dana.

Pročitajte i:  Donald Tramp traži vraćanje Twitter naloga

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: ,