BIZIT 2022

Facebook proglašen za najgoru kompaniju godine

Yahoo Finance, koji svake godine proglašava najbolju kompaniju godine, ove je godine uveo izbor i za najgoru kompaniju godine. Prema anketi koja je obuhvatila 1000 ispitanika, za najgoru kompaniju 2021. godine, proglašen je Facebook (sadašnji Meta).

PCPress.rs Image

Zakerbergu smeta transparentnost praćenja aplikacija

Za najbolju kompaniju 2021. godine, proglašen je Microsoft. Meta (tj. Facebook) je, u promene pravca kompanije, sproveo kompletan rebrending i počeo da ulaže u budući “Metaverse”- svet virtuelnog iskustva. Prema nekim ispitanicima, potez Facebook-a napravljen je kako bi se skrenula pažnja sa ispitivanja kontroverzi vezanih za kompaniju. Neki misle da je dobar način da se Meta iskupi, ulaganje značajnijeg dela profita u fondove za odštetu. Međutim, ima i onih koji misle da će novi pravac Meta doneti nešto novo i dobro, kao što je nekada bio slučaj sa Facebook-om.

Facebook je imao sukob interesa u pogledu privatnosti korisnika, trudeći se da što je moguće duže opstane, koristeći podatke korisnika za personalizaciju, radi plaćenih reklama. Naročito je imao spor sa Apple-om oko iOS i PadOS, koji kompanijama otežavaju praćenje korisnika kroz druge aplikacije i sajtove.

Facebook je tvrdio da bi “Transparentnost praćenja aplikacija” štetila malim preduzećima koja se oglašavaju da bi privukla kupce. Štaviše, Zakerberg je baš ovu meru okrivio za loš rezultat Facebook-a u 4. kvartalu 2021. godine.

Izvor: macrumors

Facebook komentari:
eFakture