ePlaneta

Facebook progovorio o svojoj mračnoj strani

Facebook je ogledalo sveta, a u njemu ima loših stvari koliko i dobrih, ako ne i više. Dugo su čelnici ove mreže ćutali o obimu zlostavljanja i zloupotreba na mreži, ali su sada konačno izašli sa brojkama. Da li ste spremni da saznate u kakvom svetu živite?

Facebook progovorio o svojoj mračnoj strani fejs fejsbuk zlostavljanje postovi golotinja internet cenzura

Facebook je objavio da je samo u prva tri mesec ove godine obrisao ili obeležio kao nepodesne 29 miliona postova. Oni su cenzurisani zbog govora mržnje, nasilja, terorizma i seksa. Ovo je prvi put da kompanija javno objavljuje obim cenzurisanja postova. Kako bi se obradio ogroman broj objava, Facebook je razvio vešačku inteligenciju koja asistira vojsci od 17.000 moderatora.

Da li Facebook može da kontroliše sadržaj?

I pored ovolike kontrole, često se desi da neke stvari promaknu kontroli. Algoritmi su prepoznali samo 38% postova sa govorom mržnje dok su 62% prijavili korisnici. S druge strane Facebook se hvali da je prepoznao 99,5% propagande Islamske države, Al Kaide i drugih terorističkih organizacija, dok je samo 0.5% došlo od strane korisnika. Izveštaj govori da je u periodu od januara do marta došlo do povećanog broja postova koji se odnose na golotinju i nasilje.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Brojke govore da su postovi sa nasiljem i brutalnostima brojniji za 183% u odnosu na prethodni period. Veruje se da je to povezano sa nestabilnošću na Bliskom istoku, a pre svega sa ratom u Siriji. Kako se navodi u izveštaju, 1,9 miliona postova je prepoznato kao ekstremističko, što je rast od 73% u odnosu na protekli period.

PCPress.rs Image

Kako prepoznati nasilje na Facebooku

Posebna kategorija o kojoj se često priča kod nas je internet nasilje. Zlostavljanje na društvenim mrežama je novi obrazac među mladima širom sveta, pa je tako kompanija navela da je otkriveno 2,5 miliona takvih slučajeva. To porast od 56% u odnosu na period oktobar-decembar prošle godine. Postavlja se pitanje koliko je tek neotkrivenih slučajeva?

Moderatorima su pune ruke posla, ali pritom imaju problem sa odlučivanjem šta obrisati a šta ne. Dešavalo se da algoritam cenzuriše post prepoznajući reči koje se vode kao uvredljive za seksualne manjine, ne obraćajući pažnju da ih je objavila upravo član te zajednice. Generalizacija bi ovde imala kontraefekat, ali to ne znači da ne treba težiti usavršavanju metoda. 

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Koliko često se krše pravila objavljivanja

Facebook je utvrdio da na 10,000 objava 27 njih se odnosi na neku vrstu nasilja. Kako se na mreži dnevno nađe 1,5 milijardi korisnika, to znači da se svakodnevno pojavi na desetine miliona nasilnih postova. Takođe, 9 postova bude označeno da ima seksualnu sadržinu. Kompanija procenjuje da je do 4% Facebook naloga lažno, a da su u međuvremenu uklonili 583 miliona lažnjaka samo u ovom periodu početkom godine. 

Interesantan je trenutak u kome se Facebook odlučuje da objavi brojke o zloupotrebama na ovoj mreži. Bliži se famozni GDPR koji preti da promeni način na koji kompanije manipulišu sa podacima korisnika. Da li na ovaj način Mark Zuckerberg želi da stavi do znanja koliko je važno kontrolisati sadržaj ili samo želi da se pohvali brojkama?

Izvor: Facebook

Facebook komentari: