BIZIT 2022

Facebook radio na telefonu koji nikada nije ugledao svetlost dana

Facebook je, kako tvrde izvori, radio na sopstvenom pametnom telefonu, koji je trebao da se pojavi kao rival proizvodima kompanija Apple i Samsung, ali je projekat propao pre šest godina.

PCPress.rs Image

Glasine koje su mogle da se čuju i ranije potvrdio je Chamath Palihapitiya, šef razvoja u okviru kompanije Facebook do 2011. godine. Kompanija je nakon nekog vremena odustala od telefona, te se okrenula specijalnoj verziji Android operativnog sistema pod nazivom Facebook Home. Iz kompanije kažu da su od uređaja odustali zbog toga što je unapred bio osuđen na neuspeh, budući da ne bi osvojili više od 1-2% tržišta, što ne bi imalo nikakvog uticaja na poslovanje. Tako su ideju da naprave specijalni Facebook telefon pretvorili u nastojanje da što više uređaja drugih proizvođača pretvore u Facebook portale uz pomoć Facebook Home verzije Android operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Na ideju Facebook telefona se došlo u trenutku kada je sve više korisnika platformu počelo da koristi na mobilnim uređajima, zbog toga što kompanija u tom trenutku nije imala reklame na mobilnoj verziji platforme, što je počelo da utiče na prihode. Tako je 2012. godine to uticalo i na pad vrednosti deonica, te je uspon pametnih telefona pretio da ozbiljno ugrozi kompaniju. Ipak, kompanija je od tada donela više reklama na aplikacije, pa danas 90% od ukupnih prihoda od reklama dolazi upravo sa mobilnih uređaja.

Pročitajte i:  Facebook ukida funkciju kupovine uživo od 1. oktobra

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,